RU
 

Черговий тріумф Гамільтона і провал Феррарі: Підсумки сезону Формули-1

iSport.ua,  15 грудня 2020, 16:00
0
119
Черговий тріумф Гамільтона і провал Феррарі: Підсумки сезону Формули-1

Редактор розділу автоспорт Ілля Навроцький підводить підсумки сезону Формули-1 2020 року.

 
Сезон Формули-1 2020 року завершено, і нехай все знову завершилося перемогою Льюїса Гамільтона і Мерседес, чемпіонат світу вийшов досить насиченим і цікавим.
 
Якщо коротко про сезон, який завершився минулими вихідними в Абу-Дабі на трасі Яс-Маріна, то можна погодитися з тим фактом, що він знову вийшов похмурим з точки зору боротьби за чемпіонські титули, як в особистому заліку, так і в Кубку конструкторів. На вершині Королівського автоспорту, як і раніше, домінують Льюїс Гамільтон і його команда Мерседес.
 
Проте, можна виділити відмінну і напружену боротьбу в середині пелотону, в якій брало участь п'ять команд, а також безліч божевільних гонок як на нових трасах, так і на старих.
 
Давайте виділимо головні моменти - найкращі команди і пілотів, а також тих, хто розчарував.
 
Найкращий гонщик - Льюїс Гамільтон
 
 
 
Гамільтон - семиразовий чемпіон світу Формули-1. Одного тільки цього достатньо, щоб знати, що Льюїс - один з найуспішніших і найкращих гонщиків в історії Королеви автоспорту. Британець - приголомшливий гонщик і тут немає сумнівів, незважаючи на те, що недавно ми обговорювали його домінуючу машину Мерседес. Будь-хто за кермом цього боліда, далеко не факт, що він би домігся таких же вражаючих результатів.
 
З усього сезону можна особливо виділити Гран-прі Туреччини, який чітко всім показав і довів, що Гамільтон - майстер своєї справи. Незважаючи на складні і підступні умови, в яких помилялися багато гонщиків, британець зберіг холоднокровність і, навіть стартувавши в середині пелотону, зміг виграти гонку. До слова, саме там Гамільтон і завоював свій сьомий чемпіонський титул, який зрівняв його з великим рекордсменом Ф1 Міхаелем Шумахером.
 
 
 
 
 
З року в рік Гамільтон продовжує вдосконалюватися, як і його команда. Британець провів ще один сильний і стабільний сезон, в якому у нього не було провалів, на відміну від минулих років. У цьому сезоні Гамільтон лише три рази пропустив подіум, причому один з них в Сахірі, коли він взагалі не виступав через підхоплений коронавірус. Єдине, що можна згадати провальне, - це Гран-прі Італії в Монці, коли його команда помилково зазвала його в бокси на піт-стоп, коли піт-лейн був закритий. В іншому ж - повна стабільність, яка принесла йому 11 перемог.
 
У наступному сезоні, напевно, варто чекати продовження домінування Гамільтон, тому що на Валттері Боттас надій мало, а інших вагомих конкурентів у Льюїса немає. Регламент з новими машинами посунули на 2022 року, так що у Гамільтона є прекрасний шанс стати восьмиразовим чемпіоном світу, чого ще не вдавалося зробити нікому.
 
 
Найкраща команда - Мерседес
 
 
 
 
 
Британо-німецька команда Мерседес продовжує всіх знищувати і домінувати в Ф1 вже в сьомий сезон поспіль. За чотири етапи до кінця сезону команда Тото Вольфф взяла сьомий чемпіонський титул в Кубку конструкторів.
 
"Срібні стріли" домінують у Королівському класі з 2014 року, що дозволило їм побити рекорд Феррарі, яка взяла шість титулів поспіль з 1999 по 2004 рік. За загальною кількістю титулів Мерседес зрівнявся з Лотусом, а найбільш успішним в історії є все та ж Феррарі, на рахунку якої 16 Кубків конструкторів.
 
В цьому році Мерседес провела ще один дуже стабільний і сильний сезон. Команда Вольфа знову побудувала найшвидшу машину і продемонструвала найпотужніший мотор. Можна погодитися, що за кермом такої машини з такою силовою установкою може виграти практично будь-який гонщик, що, в принципі, і довів пілот Вільямс Джордж Рассел, який заміняв хворого на коронавірус Гамільтона в Сахірі. Однак не можна не сказати про те, що Мерседес проробив фантастичну роботу і впорався зі своїм завданням найкраще.
 
 
 
 
 
Лише в двох гонках нинішнього сезону з 17 представників команди Мерседеса не були на подіумі - це все той же провальний Гран-прі Італії, а також ще один провал, який стався в Сахірі, який перешкоджав Расселу здобути перемогу в дебютній гонці за заводську команду. Лише двічі "срібні стріли" допустили помилки в напруженому сезоні, а якщо говорити про надійність, то і тут вони знову на висоті. Єдиний схід по ходу сезону від чемпіонів зафіксував Боттас на Гран-прі Айфеля, коли у фіна забарахлив мотор в середині гонки.
 
Як і Гамільтон, можна не сумніватися в тому, що в наступному році команда Вольфа з великою ймовірністю візьме Кубок конструкторів, так як знову ж, машини залишаються колишніми, як і мотори, які і зовсім будуть заморожені після старту сезону в Австралії.
 
 
Найкращий прогрес - Макларен
 
 
 
 
 
Якби не не такий сценарій фінальної гонки в Абу-Дабі в минулої неділі, зараз ми могли б тут обговорювати команду Рейсінг Пойнт, але, звичайно ж, робили б акцент на їх машинах - "рожевих мерседесах". Однак гоночний бог вирішив по-іншому, і третє місце в Кубку конструкторів завоювала команда Макларен, про яку не можна так чітко сказати, що вся справа в машинах.
 
Довга, напружена і, напевно, найцікавіша боротьба нинішнього сезону була в середній групі команд, куди опустилася і Феррарі, але про неї ми пізніше поговоримо, а зараз же виділимо Макларен. З приходом Андреаса Зайдля на пост керівника команди, британський колектив почав працювати як "швейцарський годинник". Так, у них бували помилки і провальні моменти, але вони не чемпіони і їм дозволено помилятися. Вже з минулого року команда почала добиватися серйозного прогресу, зайнявши четверте місце в Кубку конструкторів і здобувши перший подіум з 2014 року.
 
Як виявилося, Гран-прі Бразилії минулого року був дзвіночком для їх конкурентів, який в цьому році перетворився в могутній дзвін. Команда побудувала солідну машину, а, що найголовніше, мала стабільність на трасі, яку їй забезпечили молоді гонщики - Карлос Сайнс і Ландо Норріс.
 
 
 
 
Іспанець з британцем провели дуже класні сезони, взяли по одному подіуму і постійно підштовхували один одного до прогресу. У них часто не було кращої машини середньої групи, але мало хто буде заперечувати проти того, що саме Сайнс і Норріс стали запорукою успіху Макларена в 2020 році.
 
Що стосується майбутнього, то тут чекаємо ще більшого прогресу, адже команда з Вокинга кидає мотори Рено від французів і переходить на чемпіонські силові установки Мерседес. Це очевидна додача в швидкості, і тепер фанатам британської команди варто сподіватися, що інженери Макларен плідно попрацюють взимку, щоб ще більше додати і підібратися до тієї самої команди Ред Булл.
 
 
 
Головне розчарування - Феррарі
 
 
 
 
 
Якщо говорити про Феррарі, то нічого хорошого і позитивного знайти в 2020 році неможливо, хіба що молодого монегаска Шарля Леклера трохи шкода. У нинішньому сезоні на Ськудерію просто боляче було дивитися, і можна з упевненістю сказати - "добре, що тіфозі залишилися вдома". Якби вони були присутні на трасах, то Маттіа Бінотто не керував би командою на базі в Маранелло, а шукав би собі бункер. Сміх сміхом, але такого провалу не очікував ніхто, навіть найвідважніші диванні аналітики.
 
Для Феррарі сумна історія почалася ще в минулому році, коли їхні конкуренти, найбільше Ред Булл, почали говорити про те, що їх найпотужніша силова установка зроблена не за регламентом. Бінотто і все керівництво "червоних" близько півроку намагалося всім довести, що у них все за правилами, але потім навіть у них терпіння не вистачило, хоч і прямим текстом нічого сказано не було. До сих пір залишається загадкою, що ж було з "чудовим" мотором Феррарі 2019 року, який з "карети" перетворився в "гарбуз" у 2020 році. Феррарі дуже сильно програла через мотор і на деяких трасах можна було бачити, як на прямих суперники пролітали повз червоних машин, як спорткари повз фур на німецьких автобанах.
 
Весь рік для Феррарі - суцільна невдача, а єдина їхня радість - це молодий талант в особі Леклера, який пару разів дотягнув на своїй спині червону машину до подіуму і вдруге здолав свого більш досвідченого, так що тут говорити, чотириразового чемпіона світу Себастьяна Феттеля. Німець навіть по ходу сезону з Даніелем Ріккардо в Ред Буллі виглядав так безпорадно. Шарль в прямому сенсі слова пройшов катком по іміджу Себастьяна, який не раз по ходу сезону говорив, що монегаск виступає в іншій лізі. Себ був повільнішим від напарника в кваліфікаціях, він, як і раніше, помилявся в гонках, показуючи фірмові "танці" і не міг створити навіть видимість боротьби. Шкода, але його історія з Феррарі закінчилася саме так, і попереду у нього Астон Мартін. Якщо він і там буде виступати також, то церемонитися з ним навряд чи будуть.
 
 
 
 
 
Ще одна проблема Феррарі в цьому сезоні - це слабка машина. Команда спочатку побудувала машину під торішній потужний мотор і сподівалася швидкістю компенсувати недоліки шасі, однак потрібно було навпаки. Як підсумок, дуже нестабільна машина, яка мала недоліки у всьому. Інженери намагалися якось виправити ситуацію деякими новинками по ходу сезону, але прогрес якщо і був, то мінімальний.
 
Феррарі повністю провалила сезон, і такий її виступ ще надовго залишиться в пам'яті всього паддока, і що найсумніше, в серцях відданих уболівальників, яких безліч в усьому світі. Так, в наступному сезоні, за словами все того ж Бінотто, Скудерія буде використовувати новий мотор, але надій на сильний стрибок практично немає. З нинішніми дуже складними моторами неможливо собі уявити, що вона за рік так додасть і вийде на свій колишній рівень.
 
 
 
Найбільш пам'ятний момент - аварія Ромена Грожана в Бахрейні
 
 
 
 
 
Напевно, довгий час вболівальники не забудуть те, що сталося на стартовому колі Гран-прі Бахрейну. Грожан намагався випередити Кевіна Магнуссена, але, налетівши на машину Данила Квята, по прямій влетів у захисний бар'єр. Від удару машина француза розірвалася на дві частини і відразу ж загорілася. Болід вдарився об загородження з силою 53G на швидкості 220 км /год.
 
Аварія Грожана - найстрашніша в Формулі-1 за останні роки, але це ще раз красномовно нагадало всім, що гонки Формули-1 небезпечні. Це ще одне послання всім тим, хто кричить на диванах, що гонщики заробляють занадто багато, практично нічим не ризикуючи. Перш за все, вони ризикують своїми життями, а те, що Грожан залишився цілий і неушкоджений, відбувшись опіками рук після того, як проломив металеві рейки безпеки і провів 28 секунд у вогні, заслуга всієї багаторічної роботи FIA, яка постійно поліпшує щось заради безпеки. Після аварії Грожана, лише у деяких залишаться ще питання, навіщо була введена система Halo.
 
 
 
Сенсації року - П'єр Гасли і Серхіо Перес
 
 
 
 
 
У сенсації року виділимо двох гонщиків, хоча насправді, їх було побільше, якщо враховувати те, як пройшов сезон 2020 року. Однак наш вибір зупинений на французі і мексиканці, які здобули свої перші перемоги в Ф1, причому не виступаючи на топ-машинах, що ще раз говорить про неймовірний сезон в час пандемії коронавірусу. Якщо повертатися назад, то вже й не згадаєш, коли гонщик з команди середньої групи вигравав гонку - наприклад, за останні шість років до цього року - в епоху турбогібридів, перемагали лише три команди - Мерседес, Феррарі і Ред Булл. Іншим світив лише подіум, і то за неймовірного збігу обставин.
 
Почнемо з Гаслі, який здобув сенсаційну перемогу на, можна сказати, домашньому Гран-прі Італії в Монці для його команди Альфа Таурі. Команда з Фаенца провела свій найуспішніший сезон в Ф1 і в цьому велика заслуга французького гонщика, на якому вже хотіли ставити хрест після того, що було з ним в Ред Буллі. Проте, він не здався, а, навпаки, зібрався і довів, що він класний гонщик і він вміє бути швидким.
 
Можна багато говорити про те, що в Монці з дистанції зійшов Ферстаппен, потім були довгі червоні прапори через виліт Леклера, а також помилки від Мерседеса з піт-лейн, але все це не зломило Альфа Таурі і Гаслі, які прекрасно скористалися своїм шансом і добули свою другу перемогу в історії команди після тріумфу Феттеля в тій же Монці в 2008 році. Для Гаслі це був момент тріумфу і напевно правильно, що його не беруть назад в Ред Булл. В Альфа Таурі він явний лідер і команда підтримує його, що створює між ними прекрасний союз, який приносить головне - результат.
 
 
 
 
 
Друга сенсація - це Перес з Рейсінг Пойнт з перемогою на цікавому Гран-прі Сахір. Так, "рожева машина" мексиканця - це торішній Мерседес, але це не благає заслуг Серхіо, який створив диво і став першим гонщиком, який виграв гонку, після того, як на першому колі замикав пелотон. Це був приємний шок, незважаючи на те, що знову вийшла хаотична гонка, в якій знову винесли Макса, а обидва Мерседеса самоусунулися через кошмару на подвійному піт-стопі.
 
Для Переса це був неймовірний сезон і, незважаючи на дві пропущені гонки в Сільверстоуні через коронавірус, він фінішував на четвертому місці особистого заліку чемпіонату світу! Мексиканець залишив позаду себе таких персонажів, як Даніель Ріккардо, Шарль Леклер, Алекс Албон і дует пілотів Макларен. Це мега-результат для Переса і навіть не віриться в те, що саме він залишається поки без контракту на наступний рік. Поки є надія, що він стане напарником Ферстаппена в Ред Буллі в 2021 році і ми сподіваємося, що Хельмут Марко бачить, що творить цей гарячий мексиканець.
 
 
 
Скандал року - "рожеві мерседеси" або ж Рейсінг Пойнт
 
 
 
 
 
Рейсінг Пойнт не показують фото своєї нової машини аж до старту передсезонних тестів, на яких вже викликала всі погляди експертів, журналістів і навіть команд Формули-1. Вони представили машину RP20, яка була 99,9% копією минулорічної машини Мерседеса - W10. Вони були досить швидкі на тестах, але всі чекали реальних гонок, щоб щось висловити з цього приводу. Потім була пауза і розмови навколо "рожевих пантер" збавили оберти, але не вщухали. Однак в цей час комісія FIA оглянула машини на базі в Сільверстоуні і заявила, що начебто, все добре.
 
Після старту сезону в Австрії, всі побачили, що машини Рейсінг Пойнт - дійсно, серйозна загроза для всіх команд середньої групи, і тут на сцену головним противником вийшла команда Рено, яка почала штампувати протести на машини RP20 після кожної гонки практично до середини середина.
 
Через кілька тижнів після протестів пішов вирок - машини Рейсінг Пойнт легальні, але ось повітроводи задніх гальм скопійовані у Мерседес. "Рожеві пантери" були позбавлені 15 очок в Кубку конструкторів і оштрафовані на 400 тисяч євро. При цьому команді дозволили і далі використовувати гальма, що викликало чергове невдоволення з боку команд-суперників, і до Рено приєдналися Феррарі і Вільямс, в той час, як інші дивилися з боку.
 
Після взаємних апеляцій, було вирішено не доводити справу до судових розглядів, а просто внести поправки в регламент, щоб в майбутньому такі копіювання були поза законом. На цьому команди досягли компромісу і затихли з розмовами про копірайтинг, правда час від часу, труїти "рожевих" не забувають.
 
 
 
Провали року - Валттері Боттас і Алекс Албон
 
 
 
 
 
Валттері 2.0, Валттері 3.0 - скільки версій фіна не придумають, жодна з них не може протистояти Гамільтону на такій же машині. Це черговий провальний сезон для фінського пілота, який, швидше за все, так і залишиться з клеймом "другий номер".
 
Боттас знову непогано почав сезон, але потім пішли чергові помилки і боязнь атакувати Гамільтона в прямій боротьбі. Якщо Гамільтон штампував перемоги одну за одною, то фін часто міг потрапляти в лабети позаду йде Ферстаппена, який до останньої гонки сезону ще мав шанси на друге місце в чемпіонаті світу. При цьому фін має в своїх руках домінуючу машину, але його постійні провали і помилки гарантували йому чергову невдачу. До слова, можна просто додати - як можна на машині Мерседес, та під дощем на складній трасі в Туреччині, розвернутися сім разів! СІМ! Навіть Латіфа на старті дебютного сезону допускав по одному за Гран-прі, але не сім!
 
Загалом, тут говорити особливо немає про що, хіба що кинути ще один камінь в фінський город. У Валттері ще довго перед очима буде виступ Рассела в Сахірі на машині Мерседес. Наш вердикт очевидний - один уїк-енд Рассела і його постійні заслуги в Вільямсі на машині, яка поки нікуди не їде, але прогресує, поставив хрест на кар'єрі Боттас в Мерседесі. Якщо Мерседес не вибере Рассела на 2022 рік, а знову продовжить Валттері, то можна сміливо закрити молодіжну програму.
 
 
 
 
 
Другий провал - Алекс Албон. Британо-тайський гонщик прийшов у команду виробника енергетичних напоїв в середині сезону 2019 року, і тоді здавалося, що він непогано справляється і досить швидкий, щоб залишитися на 2020 рік. Однак цей рік довів зворотне - на жаль, але Алекс - не пілот такої команди, як Ред Булл. Британець з тайським паспортом виступає гірше нікуди, а його дебютний подіум в Муджелло можна вставити в рамку. Алекс провалив сезон - він постійно поступався Ферстаппену близько півсекунди в кваліфікації, що для однакових машин просто недозволено - навіть Боттас такого собі не дозволяє.
 
По-друге, якщо відійти від кваліфікацій, то Албон нічого не може показати в гонках. Гамільтон, Боттас і Ферстаппен неодноразово доводили, що якщо ти провалишся в кваліфікації, то до подіуму доповзти можна в спокійному режимі. Тут навіть далеко ходити не потрібно - Албон був в середині пелотону в Сахірі, коли його напарника ліквідували в гонці, а два Мерседеса самоусунулися, і що в підсумку - де Алекс? Де? Відповідь проста - він все там же в середині пелотону, в той час, як Перес всіх випередив і виграв гонку.
 
Так, можна говорити про те, що в Ред Булл все заточене під Ферстаппена, і що машина, швидше за все, будується тільки по його перевагам, але виступати так відверто погано - не можна. Єдине, що було незрозуміло по ходу сезону 2020 року - це те, чому Алекс так довго залишався в машині Ред Булл. Квят і Гаслі були звільнені і викинуті за набагато менші провини. Ред Булл був так важливий тайський прапор для свого ринку? Або достроковий виліт показав би, що їх вибір гонщиків в черговий раз провальний?
 
 
 
"Сюрприз" року - відхід Honda з Формули-1
 
 
 
 
 
Японські мотористи Honda покинуть Ф1 в кінці сезону 2021 року, що викликає відразу кілька питань і чергових відповідей. Перше - це Ред Булл і Альфа Таурі залишаються без постачальників моторів, і що буде - до сих пір невідомо. Друге - відхід японського виробника ще раз натякнув Ф1, що їх мотори аж надто дорогі і складні.
 
Японці повернулися в Ф1 в 2015 році в якості постачальника моторів для Макларена, але їх партнерство провалилося з тріском. Все закінчилося в 2017 році, і Honda переключилася на Торо Россо, а роком опісля і на Ред Булл. Потім Ред Булл і Ферстаппен знову зробили Хонду переможцем гонки, а для японців це був найкращий сезон в Ф1 після повернення. Завдяки цьому було підписано продовження співпраці на сезон 2021 року, але переговори повинні були тривати з приводу участі Honda в новій ері технічних правил Ф1 з 2022 року.
 
Зниження витрат стало основним пріоритетом для Honda, яка вклала серйозні ресурси в свою програму Ф1 з обмеженою віддачею, і її перспективи, здавалося, підвищилися через заморожування нормативів двигунів. Однак цього виявилося недостатньо, щоб переконати раду директорів в Токіо продовжити участь в Ф1 - почасти тому, що другий сезон партнерства Ред Булл не виправдав очікувань і вони все ж не змогли наздогнати Мерседес. За словами Honda, автомобільна промисловість, котра переживає період великих перетворень, який трапляється раз на сто років, привела до її вирішення прагнути до досягнення вуглецевої нейтральності до 2050 року. Також багато експертів упевнені в тому, що догляд Honda був викликаний чисто фінансовими питаннями на тлі пандемії коронавірусу.
 
 
 
 
 
Таким чином, якщо Ред Булл не зможе забезпечити конкурентоспроможну угоду щодо двигунів замість Honda, її прихильність Ф1 буде піддано серйозними питаннями. Мерседес і Феррарі не дадуть їм своїх моторів, залишивши їх з Рено.
 
Це буде возз'єднання партнерства, яке вигравало чотири титули поспіль з 2010 по 2013 рік, але також і партнерство, яке сильно зіпсувалося в епоху турбо-гібридних двигунів V6 і гірко закінчилося в 2018 році.
 
Ще один варіант, який зараз активно обговорюється, стосується того, що Ред Булл з Альфа Таурі продовжать використовувати мотори Honda, викупивши їх інтелектуальну власність. Для цього команда Крістіана Хорнера вимагає заморозити мотори до того моменту, як будуть введені нові правила щодо моторів, так як вона не має наміру витрачати шалені гроші на розробку і розвиток мотора. Затятими противниками тут виступають Рено і Феррарі, які зараз виступають в ролі наздоганяючих.
 
 
 
Браво Liberty Media. Браво Чейз Кері. Браво Формула-1.
 
 
 
 
 
Звичайно, наостанок варто розглянути сезон Ф1 під час пандемії коронавірусу, що могла і зовсім скасувати кампанію 2020 року. Ще в березні багато, як і я, не думали, що старт гоночного сезону можливий, але Liberty Media, команди і Чейз Кері зробили щось неймовірне.
 
Також хочеться висловити подяку Дітріха Матешицу і Хельмута Марко, які змогли домовитися з урядом Австрії та спробували запустити сезон. Саме Австрія відкрила сезон, причому подвійним етапом, показавши, що можна проводити гонки без уболівальників, але краще так, ніж ніяк, тим більше прибуток від гонок хоч якась, але є.
 
Коли Кері і Ф1 заявляли, що вони намагаються провести повноцінний сезон, всі тільки сміялися, але вони довели, що можуть тримати своє слово. У нас було 17 етапів, з яких кілька подвійних, але навіть це не зіпсувало картину, а навпаки, прикрасило її. Ф1 розробила суворі і складні протоколи через пандемію коронавірусу з жорсткими обмеженнями, аж до того, що на деяких етапах командам і всьому персоналу було заборонено залишати територію траси.
 
 
 
 
 
Сезон-2020 запам'ятається багатьом, але більшість згадає нові етапи в календарі Ф1, які з'явилися тільки завдяки злагодженій роботі Ф1, Кері і організаторів Гран-прі. Так, ми не побачили такі траси, як Зандворт, Монако, Сузука і Ханой, але замість цього були додані такі автодроми, як Муджелло, Імола, Портімао, Нюрбургринг і Стамбул. З усіх вищеперерахованих гонок тільки Імола була нудною, а інші були дуже хороші.
 
В цілому можна з упевненістю сказати, що сезон Ф1 2020 року вдався на славу. Так, в ньому не було боротьби за чемпіонство, але ми побачили яскраві гонки, безліч емоцій, нові траси і багато іншого ... так що ще раз спасибі Ф1, Liberty Media і Чейзу Кері.
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
За матеріалами: iSport.ua
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі