RU
 

1917. Відгуки про головного претендента на ОскарСюжет

Корреспондент.net,  31 січня 2020, 18:10
0
1379
1917. Відгуки про головного претендента на Оскар
Фото: Кадр из фильма
1917, критика

Технічне диво, незбагненний окопний атракціон, пекло імені Ієроніма Босха і моторошна подорож у Мордор. Що критики кажуть про фільм 1917.

 
В український прокат вийшла військова драма 1917 про двох капралів, яким доручили важливе завдання під час Першої світової. Фільм називають технічно досконалим кіно про війну.
 
Він отримав Золотий глобус. Гільдія режисерів і Гільдія продюсерів США назвали його найкращим фільмом року, а в списку на Оскар він є головним претендентом на перемогу. Корреспондент.net зібрав відгуки про 1917.
 
Сюжет і особливості 1917
 
Квітень 1917 року. Британські окопи десь у Франції. Світова війна йде вже третій рік, героїчні ілюзії розвіялися; загальний настрій - нудьга і втома. Набити черево, поспати, повернутися додому до святвечора.
 
В один з таких тихих днів, коли нічого не відбувається, двох молодих солдатів, Блейка і Скофільда, викликають до генерала, який доручає їм передати важливе повідомлення полковнику Мак-Кензі у Другий Девонширський батальйон, телефонний зв'язок з яким відрізано супротивником.
 
Капралам потрібно передати послання про скасування атаки на німців: розвідка доповіла, що німці підготували пастку, і британці, якщо потраплять у неї, будуть перебиті.
 
Генерал використовує особистий мотив: у тому батальйоні служить брат Блейка; якщо наказ про скасування атаки не прийде вчасно, він загине. У головних героїв є карта, гвинтівки, пара гранат, трохи їжі і вісім годин, щоб перетнути нейтральну смугу.
 
 
Перша світова війна має для британців більше значення, ніж Друга. Саме її вони називають Великою. Для режисера Сема Мендеса це ще й найбільш особистісний проект, оскільки 1917 засновано на спогадах його дідуся, який служив фронтовим зв'язківцем.
 
Щоб домогтися максимальної близькості глядачів до подій на екрані, режисер використав метод зйомки одним кадром, безперервний рух і розвиток подій майже в реальному часі. Він, звісно, був імітований, але звичайному оку склейки помітні не будуть.
 
Відгуки критиків
 
Empireonline: Похмуре, але неймовірне видовище. Божевілля війни перетворює 1917 на сюрреалістичну дію. Завдання двох капралів нагадують моторошні квести з Чарівника країни Оз і Володаря перснів - вирушаючи в Мордор, вони потрапляють у пекло Ієроніма Босха.
 
Guardian: Мендес переносить свою аудиторію прямо в подієве розгортання хаосу. Є реальне відчуття епічного масштабу, а почуття занепокоєння за головних героїв захоплює. 1917 перемежовується справжніми шоками і сюрпризами. Протягом всієї цієї гомерівської Одіссеї пульсуючий метроном композитора Томаса Ньюмана підсилює напруженість.
 
WRAP: Фільм більше схожий на трилер, ніж на вдумливий аналіз війни та її жахів. У цьому немає нічого поганого, але він відрізняється від більш ранніх оповідань Першої світової війни, у яких конфлікт використовувався як спосіб обговорення класової чи військової несправедливості або задухи європейської аристократії.
 
Однак 1917 - це, безумовно, технічне диво. Заслуга не тільки оператора, а й тих, хто працював над музикою і візуальними ефектами.
 
Режисер Едгар Райт: Захоплива, всепоглинаюча, емоційна подорож у саме серце війни. Фільм винятковий з технічної точки зору, але часто і є вражаючим від своєї простоти. Сем Мендес і Роджер Дікінс створили гіпнотичне кіно, яке захоплює дух.
 
Антон Долін для Медузи: Форма тут і є єдиний можливий зміст. Оригінального в розмовах на смерть переляканих капралів і справді мало, але чи до глибоких думок і пишномовного стилю двом хлопцям, яким загрожує смерть?
 
Рефлекси відтісняють рефлексію. Нехай глядач і "не вірить" бутафорським трупам людей... їхня гротескність і надмірність, як на військових картинах Отто Дікса, визначена вшокованою свідомістю героїв. Психологія війни, її моментальність та інтуїтивність, передана в 1917, є чудовими, хоча їй і може чинити опір логоцентрична психологія глядача-інтелектуала.
 
International Film Critique: Це незрівнянне досягнення, яке можливе лише з надзвичайно талановитим режисером. Смілива епопея Сема Мендеса про Першу світову війну органічно поєднує в собі бездоганну кінематографію Дікінса, неможливий не зберегти в пам'яті саундтрек Ньюмана і карколомне виконання Джорджа Мак-Кея.
 
Rotten Tomatoes: Жорсткий, захоплюючий, з вражаючими технічними досягненнями. 1917 зміг передати всю безпосередність сірої природи військових окопів Першої світової. Ретинг свіжості - 89 відсотків.
 
1917
 
We Live Entertainment: Не для людей зі слабкими нервами. Незабутня кінематографічна поїздка на американських гірках. Сем Мендес і Роджер Дікінс перевершили самих себе. Дійсно, унікальний військовий фільм, який переносить глядача на війну і на передову. Обов'язково подивіться на великому екрані.
 
New York Time: Прийнятний військовий симулятор, у якому розірвані кінцівки мають вигляд доволі жахливі, щоб дійсно вразити аудиторію. Тут усе як справжнє, але таке, як вихолощене і стерильне. Ця дивовижна гонка нагадує смугу перешкод у стилі Індіани Джонса в комплекті з катастрофою літака і спринтом на полі бою.
 
Ксенія Рождественская для Коммерсанта: Не кіно, а грандіозний шутер від третьої особи, у якому є все, за що ми любимо комп'ютерні ігри: красиві локації, нескладні квести, тісні коридори-окопи, набиті людьми, як мішками з піском, - простенький, але захоплюючий сюжет...
 
Головним і єдиним героєм у 1917 виявляється технічний трюк, комп'ютерна реальність, безжалісний віртуальний світ. Як тільки глядач розуміє, що видимих ​​склеювань у фільмі не буде, він перестає стежити за дією і цікавиться тільки життям камери.
 
Якщо хто й заслужив за цей окопний атракціон Оскар, то легендарний оператор Роджер Дікінс (Втеча з Шоушенка, Старим тут не місце).
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
СПЕЦТЕМА: СюжетиОскар 2019
ТЕГИ: Оскарпремьеракритикалучший фильмПервая мировая войнаотзыв
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі