RU
 

Вчені знайшли клітини мозку, що відповідають за огиду до куріння

Корреспондент.net,  26 листопада 2019, 14:17
0
325
Вчені знайшли клітини мозку, що відповідають за огиду до куріння
Фото: minval.az
Курець-початківець відчуває одночасно огиду і задоволення

Фахівці провели дослідження, результати якого зможуть допомогти створити ефективний препарат, який сприяє тому, що людина швидко кине курити.

Канадські вчені з Торонтського університету виявили клітини мозку, що відповідають за відчуття відрази до нікотину. Це відкриття посприяє створенню ліків, які допоможуть розпрощатися зі згубною звичкою, пише EurekAlert.

Курець-початківець при перших викурених сигаретах відчуває одночасно огиду і задоволення. Коли куріння стає звичкою, то відразу замінюється тягою до нікотину.

Дослідники з'ясували, що за ці два протилежних відчуття відповідають ділянки мозку, які "керують" системою винагороди і формування звичок.

Щоб виділити ці нейрони, вчені провели експеримент, в ході якого були виведені лабораторні миші, які не мають нікотинових рецепторів. Гризуни спочатку були нездатні відчувати будь-які відчуття від впливу нікотину.

Мишам вводили нікотинові рецептори і стежили за реакцією.

Так, дослідники з'ясували, що задоволення викликають нейрони, що відповідають за вироблення гамма-аміномасляної кислоти, а відразу - ті, які вивільняють дофамін.

"Тепер ми знаємо, що нікотин активує нейрони в одній і тій же області, звідки вони вже проектуються в різні частини мозку. Відраза повинна бути присутньою постійно, але чим більше людина курить, тим більше у неї відбувається змін в рецепторах і в процесах передачі сигналів у системі винагороди мозку", - заявив керівник наукового проекту Тарін Грідер.

Він додав, що коли у людини виникає нікотинова залежність, то ті нейрони, які відповідали за огиду до куріння, тепер "переключалися".

"Уже йдеться не про те, щоб почуватися добре, а про те, щоб позбутися негативних відчуттів, викликаних нестачею нікотину в організмі", - вважає Грідер.

Дослідники впевнені, що їхнє відкриття допоможе створити ефективні ліки для тих, хто хоче кинути курити.

Раніше повідомлялося, що названий найбільш смертоносний вигляд куріння.

Нагадаємо також, що, на думку вчених, куріння призводить до розвитку шизофренії та депресії.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

ТЕГИ: курениеученыемозгисследованиетабакокурение
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі
Загрузка...