RU
 

Помер один із творців герба Києва

Корреспондент.net,  1 травня 2019, 12:05
0
541
Помер один із творців герба Києва
Фото: prostir.museum
Помер скульптор Борис Довгань

Скульптор Борис Довгань спільно з архітектором Флоріаном Юр'євим створив колишній герб Києва "Золота гілка каштана".

У Києві на 91-му році життя помер український скульптор, автор герба столиці України, Борис Довгань. Про це повідомила письменниця Тетяна Стус у Facebook.

Борис Степанович Довгань народився в Києві на Пріорці.
 
З 1947 до 1950 року навчався в Київському училищі прикладних мистецтв, де отримав спеціальність ліпника, модельника і формувальника.
 
З 1950 до 1956 року навчався в Київському художньому інституті. Після закінчення інституту - на творчій роботі, паралельно - з 1950 до 1961 року - викладав "скульптуру" в Київській художній середній школі ім. Тараса Шевченка.
 
Він був членом Спілки художників України з 1965 року, а також почесним академіком Національної академії мистецтв України з 2009 року.
 
Найвідоміші роботи скульптора: пам'ятник Художникам-жертвам репресій (1996), пам'ятник Пушкіну в Гурзуфі (1987), пам'ятник Папі Римському - Іоанну-Павлу II в Києві на території посольства Ватикану (2002), меморіальні пам'ятники художнику Миколі Глущенкові і композитору Ігорю Шамо на Байковому кладовищі в Києві (1982-1986).
 
Також його авторству належать станкові скульптурні композиції фонтана Земля і вода в Новій Каховці (1979), мармурові блоки з рельєфами Христос молиться, Учні, що поснули, Мадонна, Меркурій в Білій Церкві (2000-2008).
 
Особливе місце серед знаменитих його робіт має колишній герб Києва - Золота гілка каштана.
 
Герб столиці вирішили створити в 1965 році. Тоді Києву присвоїли звання місто-герой. У грудні 1966 року оголосили конкурс, у якому перемогла робота архітектора Флоріана Юр'єва і скульптора Бориса Довганя. Герб затвердили 27 травня 1969 року. Вони розмістили на двокольоровому щиті золоті серп і молот, нагородний знак - Золоту Зірку. На червоно-блакитному тлі знаходився напис Київ. Срібний лук символізував древній герб міста, а золоте зображення квітучої гілки каштана мало стати символом розквіту міста.
 
 
Раніше повідомлялося, що в Росії помер авіаконструктор Генріх Новожилов - творець декількох літаків Ільюшина.
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
 
ТЕГИ: Киевсмертьгербскульптор
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі