RU
 

НБУ вводить новий норматив ліквідності банків

Корреспондент.biz,  26 грудня 2019, 17:21
0
175
НБУ вводить новий норматив ліквідності банків
Фото: пресс-служба НБУ
НБУ змінює норматив для визначення рівня ліквідності банків

З 2021 року Нацбанк вводить обов'язковий коефіцієнт чистого стабільного фінансування - NSFR.

 
Національний банк України вводить для українських банків новий норматив довгострокової ліквідності NSFR (Net Stable Funding Ratio), що визначає мінімальний рівень ліквідності банку на один рік. Про це повідомляє прес-служба НБУ.
 
Норматив стане обов'язковим з початку 2021 року.
 
"Для підтримки фінансової стабільності та підвищення стійкості банківської системи правління НБУ прийняло новий пруденційний норматив для українських банків - коефіцієнт чистого стабільного фінансування або NSFR", - йдеться в повідомленні.
 
 
У Нацбанку відзначають, що NSFR сприятиме зниженню одного з системних ризиків для фінансової стабільності, пов'язаного з короткою терміновістю фондування банків; збалансованості активів і пасивів банків за строками погашення; а також створить стимули для залучення депозитів на більш тривалі терміни і зменшить залежність від короткострокового фінансування.
 
В НБУ уточнюють, що початкове значення і перехідний період для впровадження NSFR в Україні будуть визначатися за результатами тестових розрахунків, які будуть здійснюватися щомісяця з серпня і до кінця 2020 року.
 
"З початку 2021 року NSFR стане обов'язковим до виконання. Деякий час діючий норматив короткострокової ліквідності (Н6) буде застосовуватися одночасно з NSFR, після чого він буде скасований", - додають в НБУ.
 
Раніше НБУ спростив підписання банківських документів в електронному вигляді. Впровадження нової моделі поліпшить умови обслуговування банками фізосіб і оптимізує документообіг, вважають у Нацбанку.
 
Також НБУ послабив валютні обмеження - Е-ліміт для інвестицій фізичних осіб за кордон був збільшений відразу в два рази і склав 100 тисяч євро на рік.
 
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
ТЕГИ: банкиНБУбанки УкраиныНацбанкЛиквидность
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі
Загрузка...