RU
 

НБУ рекомендує банкам бути обережними через "брудні" гроші політиків

Корреспондент.biz,  4 березня 2019, 17:34
0
155
НБУ рекомендує банкам бути обережними через  брудні  гроші політиків
Фото: пресс-служба НБУ
НБУ розіслав банкам України лист

Нацбанк попередив банки про схему відмивання політиками "брудних" грошей. Схема з ОВДП використовується публічними діячами та пов'язаними з ними особами.

 
Національний банк рекомендував банкам приділяти більше уваги моніторингу фінансових операцій клієнтів з облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованими в іноземній валюті. Про це повідомляє прес-служба НБУ.
 
Як наголошується в листі НБУ, характер таких операцій може свідчити про легалізацію "брудних" коштів. Йдеться про так звані циклічні операції, особливістю проведення яких є купівля юридичними особами за вищою ціною і продаж за більш низькою (тобто, зі збитком) ОВДП з однаковим ISIN-кодом протягом короткого проміжку часу, зокрема, одного робочого дня.
 
Зазначена схема може реалізовуватись через фінансових посередників на фондовому ринку і відбуватися в кілька етапів:
 
  • на першому етапі брокер, діючи від свого імені за рахунок і на замовлення юридичної особи, купує у банку пакет ОВДП, далі він продає, а інший брокер купує вказаний пакет ОВДП за ціною, нижчою від придбання (але в межах ринкових цін), діючи за рахунок і на замовлення фізичної особи;
  • цей же пакет ОВДП знову за більшою ціною викуповує перший брокер, який діє від свого імені, але за рахунок і на замовлення юридичної особи, в подальшому він знову перепродує пакет ОВДП на користь фізичної особи за нижчою ціною, а фізична особа здійснює його подальший продаж банку за привабливішою ціною;
  • в результаті таких циклічних операцій фізична особа отримує інвестиційний дохід, а юридичні особи - інвестиційний збиток у такому ж розмірі.
 
"Така схема отримання інвестиційного доходу використовується клієнтами банків, зокрема, українськими громадськими діячами, близькими і пов'язаними з ними особами з метою штучного формування доходів і подальшої їх легалізації під час декларування", - йдеться в повідомленні НБУ.
 
Як повідомлялося, в Австрії та Ліхтенштейні розслідують відмивання грошей українських банків. Сотні мільйонів доларів виводилися через австрійський банк Meinl Bank і Bank Frick and Co в Ліхтенштейні.
 

Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

ТЕГИ: банкиОтмывание денегНБУбанки Украиныполитики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі
Загрузка...