RU
 

Нацбанк оприлюднив нововведення на валютному ринку

Корреспондент.biz,  18 вересня 2018, 10:17
0
777
Нацбанк оприлюднив нововведення на валютному ринку
Фото: Пресс-центр НБУ
НБУ готує зміни у валютне регулювання

Регулятор має намір скоротити нормативно-правову базу у сфері валютного регулювання в декілька разів.

 
Із 7 лютого 2019 року Нацбанк скоротить нормативно-правову базу у сфері валютного регулювання до семи ключових нормативно-правових актів проти 56, які діють зараз. Про це повідомляється на сайті НБУ.
 
"На відміну від заплутаної діючої бази з 56 нормативно-правових актів у сфері валютного регулювання, нова база буде простою, зрозумілою і доступною. Вона буде складатися із семи нових ключових нормативно-правових актів", - йдеться в повідомленні Нацбанку.
 
Ці документи будуть визначати:
  • структуру валютного ринку і правила торгівлі іноземною валютою та банківськими металами;
  • порядок розрахунків, операцій з купівлі та переказів іноземної валюти на території України і за кордон;
  • транскордонне переміщення готівкової національної та іноземної валюти, банківських металів, а також цінних паперів у документарній формі банками, юридичними і фізичними особами;
  • загальний перелік заходів захисту для можливого застосування Нацбанком, критерії та порядок їх введення, умови їх продовження і дострокового припинення;
  • перелік введених заходів захисту і порядок їх застосування (антикризова постанова, яка має тимчасовий характер);
  • інші інструменти стабілізації грошово-кредитного ринку (резервування по валютних операціях), а також повідомну систему збору інформації про валютні операції;
  • порядок дотримання граничних термінів розрахунків, встановлених Національним банком.
Відповідно до закону Про валюту і валютні операції, деякі кроки з лібералізації валютного регулювання буде введено відразу після початку дії закону. Зокрема:
  • граничний термін здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами буде розширено до 365 днів (зараз він становить 180 днів);
  • буде скасований валютний нагляд для експортно-імпортних операцій на суму до 150 тис. грн;
  • індивідуальні валютні ліцензії будуть скасовані, проте з'явиться система електронних лімітів;
  • будуть скасовані санкції у вигляді припинення зовнішньоекономічної діяльності за порушення строків розрахунків;
  • буде дозволена online-купівля іноземної валюти фізичними особами. При цьому на такі операції буде поширюватися аналогічний ліміт, як і на купівлю готівкової валюти (зараз - до 150 тис. грн за день в еквіваленті).
"Чи будуть у нових нормативно-правових актах інші кроки для валютної лібералізації, окрім тих, які вже передбачені законом Про валюту і валютні операції, залежатиме від макроекономічних умов на момент завершення роботи над новим валютним регулюванням. Ключове завдання Національного банку - забезпечити макроекономічну і фінансову стабільність в Україні, тому подальше послаблення правил проведення валютних операцій буде можливим тільки за сприятливих макроекономічних умов", - підкреслив заступник глави Нацбанку Олег Чурій.
 
Як повідомлялося, у серпні українці відновили показник максимальної покупки валюти через банківську систему з початку 2015 року, купивши валюти на 1,045 млрд доларів.
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
ТЕГИ: валютный рыноквалютаНБУвалютный аукционгосрегулированиерегуляторные акты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі
Загрузка...