RU
 

Переваги та недоліки IT аутсорсингу в УкраїніРеклама

Корреспондент.biz,  4 січня 2021, 10:50
0
8724
Переваги та недоліки IT аутсорсингу в Україні
Фото надано рекламодавцем

З кожним роком популярність послуг аутсорсингу стрімко зростає.

З'являється все більше зарубіжних компаній, які прагнуть знайти кращий аутсорс-ринок і найняти позаштатних співробітників на максимально вигідних для себе умовах. Україні вдалося зарекомендувати себе в якості досить перспективного регіону для великих і невеликих компаній, що знаходяться в пошуку компетентної, відповідальної, працьовитої робочої сили, яка надає свої послуги за доступною ціною.

 

Як йдуть справи з аутсорсингом в Україні

Станом на 2019 рік Україна знаходиться на 20 місці (у 2017 році вона займала 24 місце) з надання аутсорсингових послуг в глобальному рейтингу Global Services Location Index, GSLI. Цей рейтинг існує з 2004 року, його підготовкою займається американська консалтингова компанія A. T. Kearney. Вона аналізує аутсорсинговий потенціал кожної з 55 країн-учасників. Рейтинг формується на основі 38 показників, починаючи від фінансової привабливості й закінчуючи наявністю необхідного людського ресурсу. Важливо відзначити, що позиції України з 2014 року, коли вона перебувала на 41 місці, демонструють стрімке зростання. Це безпосередньо пов'язано з розвитком IT- індустрії держави. Так, сьогодні Україна - лідер серед країн-аутсорсеров в Європі, що надають IT-послуги. Для підтвердження цих слів пропонуємо ознайомитися з графіком, в якому вказано обсяг ринку IT-аутсорсингу в Україні з 2003 по 2019 рік в грошовому еквіваленті.

Делегуючи зовнішнім партнерам з України всі функції своєї компанії або їх частину, можна розраховувати на такі стратегічні переваги:

  • Низька вартість послуг. Україна знаходиться на 6-му місці в списку рейтингу країн з найбільш низькою вартістю життя. Клієнти з Європи й США зможуть заощадити до 40-60%, скориставшись послугами українського аутсорсингового ринку.
  • Контрактна форма договору. Для укладення партнерських відносин оформлюється договір, в якому чітко вказані обов'язки кожної зі сторін.
  • Універсальність. Незважаючи на те, що в Україні перше місце займає IT-аутсорс, тут також поширені клінінгові, логістичні, юридичні послуги, ведення бухгалтерії.
  • Висока компетентність в IT-сфері.
  • Зручний часовий пояс. Як для європейських, так і американських компаній Україна, що знаходиться в часовому поясі GMT + 2, є більш підходящим вибором на відміну від Росії, Китаю, Індії.
  • Достатній рівень володіння англійською. Переважна більшість фахівців володіє англійською на рівні Intermediate і вище.
  • Сприятливі умови для бізнес-клімату. У 2019 році зростання ВВП у країні склало 4.6%. В Україні були випущені закони про спрощення сплати податків, про зниження фіксованої ставки до 22% для єдиного соціального внеску, які сплачують роботодавці.

 

Серед недоліків аутсорсингу в Україні варто виділити наступні:

  • Імовірність розкриття комерційної таємниці компанії. Аутсорсер підключається до багатьох корпоративних функцій і процесів, володіє досить важливою інформацією, яка може бути передана третім особам.
  • Відсутність досконалої законодавчої бази. Співпраця будується лише на основі договору відповідно до статті 6 цивільного Кодексу України. Тому вирішувати суперечки, в тому числі в суді, стає складніше.
  • Залежність від договірних умов. Штатному співробітникові можна доручити ширші функції і обов'язки, не підвищуючи заробітну плату. Аутсорсер, в свою чергу, виконує виключно прописані в договорі обов'язки.
  • Ризик банкрутства підрядника. Криза - практично перманентний стан в Україні, тому банкрутство компаній тут не є рідкістю. В такому випадку ефективність роботи компанії-замовника на час пошуку нового підрядника суттєво знижується.
  • Нерозуміння корпоративного стилю. Незважаючи на правильне виконання роботи підрядником, через різницю в менталітеті можуть з'являтися спірні ситуації у другорядних корпоративних питаннях.
Автор: Ірина Вишнетская
IT Project Manager
ТЕГИ: УкраинаработаIT-специалистыаутсорсинг
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Загрузка...