RU
 

Як розпочати власну справу за франшизою магазину еко-продуктівРеклама

Корреспондент.biz,  11 червня 2020, 08:00
0
294
Як розпочати власну справу за франшизою магазину еко-продуктів

10 років тому в Україні з'явився перший магазин натуральних продуктів “Молоко від фермера”.

Нині це велика торговельно-виробнича мережа, яка спеціалізується на екологічно чистих молочних продуктах. “Ми не ритейл, а справжній фуд-бренд”, - говорить Тарас Мороз, засновник та CEO компанії “Молоко від Фермера”.  У чому особливість продукції, який формат магазинів та яка роль франшизи у масштабуванні бізнесу - далі в інтерв'ю.

- Який формат ваших магазинів і наскільки велика мережа зараз?

-  Наразі мережа об'єднує 70 магазинів, площа яких від 30 до 600 кв. м. Більшість із них працюють у форматі 100–120 кв. м. Географічно ми представлені у Києві, Одесі, Ірпені. На початку карантину відкрили магазин у Кривому Розі, нині ще один в Ірпені.

5 червня відкрили 70-й магазин на вулиці Спаській 5, Поділ. Це наш крок у бік HoReCa, адже простір об'єднує магазин та справжнє міське кафе з літнім майданчиком. До нас можна завітати на смачний перекус: чизкейк та чашку лате. До кінця року плануємо відкрити 100 магазинів і впевнено наближаємося до цієї цифри. 

- Чому зосередилися на екологічності та натуральності продуктів?

- Ми відчуваємо прагнення нашої аудиторії отримати якісну продукцію вітчизняного виробництва, її інтерес до здорового, збалансованого харчування і намагаємося задовольняти ці потреби власним асортиментом. Розробили власні стандарти якості - це лише натуральна сировина та принциповий контроль на всіх етапах виробництва.

 

- Які продукти ви пропонуєте українцям?

- У наших магазинах представлено близько 250 найменувань продуктів  — це молочна група, фермерські сири, ковбаси, хліб, випічка та кондитерські вироби. Усе натуральне та має короткий термін зберігання. Більшість продукції виготовляємо самі, а її склад обов'язково вказуємо на пакуванні. Частину натуральних продуктів поставляють партнери - фермерські підприємства та сімейні бізнеси, що близькі нам за філософією.

Попитом користуються: цільне, незбиране молоко, йогурти з натуральними фруктовими наповнювачами, запіканки та морозиво.

 

- Як розширюєте асортимент?

- Ми постійно аналізуємо потребу споживача. У нас єдекілька комунікаційних каналів від персонального “продавець-покупець” до власної гарячої лінії (яка є дійсно гарячою через потік дзвінків) та соціальних мереж. Проводимо маркетингові дослідження.  Тримаємо руку на пульсі загальних тенденцій, а також мікротрендів. Аналізуємо, чи можна адаптувати ту чи іншу історію під нашу бізнес-модель, чи ні.

Цієї весни до асортименту додали сезонні продукти. Уквітні в магазинах з'явилася спаржа. Також активно розвиваємо лінійку продуктів без цукру, використовуючи у десертах стевію тощо. У майбутньому плануємо презентувати натуральне молоко з високим вмістом білків, над яким ми працювали майже 2 роки, кокосові йогурти та безлактозну молочну лінійку. 

Ми ототожнюємо себе не з ритейлерами, а скоріше як окремий фуд-бренд. З власними стандартами якості й чутливим ставленням до потреб споживача. При цьому ціна на продукцію середньоринкова. Це стосується і ковбасних виробів з натурального м'яса. Можу сказати, що наразі попит на еко-продукти випереджає пропозицію.

 

-  Як працювала ваша компанія в умовах карантину? 

- Наші магазини були відкриті весь час. Ми знизили ціну на цільне молоко до 19,6 грн за літр. І дотримувалися всіх санітарних норм. У приміщенні могли знаходитися одночасно до трьох осіб, продавці були забезпечені засобами захисту та санітайзерами. Виробництво працювало у штатному розкладі, а бек-ап офіс у віддаленому режимі. У деяких точках ми налагодили власну систему доставки та почали співпрацю з сервісом Glovo. Навіть у карантин вдалося здійснити заплановані відкриття 18-ти магазинів в Кривому Розі, Одесі, Києві.

- Ви відкриваєте як власні магазини, так і франчайзингові точки. На яких умовах ділитеся своєю бізнес-системою з тими, хто мріє про власну справу?

- Наразі ми маємо 2 види франшизи: на відкриття магазину та на морозиво. При чому до розробки моно-франшизи на морозиво нас надихнула велика популярність цього продукту. Кожен вид має свої вимоги та переваги. Серед вимог основними умовами є приміщення й розуміння роздрібного бізнесу. Фінансово кожен партнер після придбання франшизи сплачує нам роялті як відсоток від товарообігу. У свою чергу ми надаємо експертну підтримку від етапу вибору приміщення до автоматизації магазину та організації логістичного процесу. Окрім того, ми надаємо “support” у навчанні персоналу та здійснюємо комунікаційну  та маркетингову стратегію. Я особисто завжди відкритий до персональної комунікації у соціальних мережах і радо відповім на запитання тих, хто шукає ідеї для власного бізнесу.

 

ТЕГИ: бизнесмолоко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Загрузка...