13:32 22.07.2020

STEM is FEM: український освітній проект провів вебінар для дівчат «Навчання за кордоном»

3 хв читати
STEM is FEM: український освітній проект провів вебінар для дівчат «Навчання за кордоном»

Пандемія COVID-19 негативно вплинула на багато сфер діяльності людей по всьому світу. Не стала виключенням і світова освіта. Багато серйозних проблем через карантинні обмеження по всій планеті виникли із навчанням, складанням іспитів та вступними кампаніями абітурієнтів.

У STEM is FEM, поки у світі вирує пандемія, вирішили не гаяти час, а «готувати сані з літа». Епідемія врешті закінчиться, карантинні обмеження знімуться, а про навчання треба думати заздалегідь.

Освітній проект STEM is FEM займається популяризацією STEM-спеціальностей (Science, Technology, Engineering and Mathematics) серед українських дівчат. Спікери проекту провели вебінар для українських дівчат, які планують здобувати освіту за кордоном.

«Освіта за кордоном, знайомство з іншими країнами та адаптація до нових умов життя допомагає молоді стати гнучкішими та креативнішими, мислити нестандартно, пропонувати оригінальні рішення, знаходити однодумців по всьому світу, виходити із власними проектами на міжнародний рівень. У мене, наприклад, три вищі освіти, одну з них я отримав у Великій Британії, тому вважаю, що старшокласникам потрібно розповідати про освіту за кордоном, показувати їм можливості та ділитися досвідом», – впевнений ініціатор проекту STEM is FEM, керівник компанії Gamingtec Сапар Карягдиїв.

На конференції відомі українські діячки розповіли про свій досвід навчання в іноземних вишах.

Екс-голова Одеської митниці Юлія Марушевська після навчання в Києві отримала додаткову освіту в Стенфорді, а також в університетах Нью-Йорку та Лондона. Спікерка зауважила, що європейський та американський досвід дуже відрізняються один від одного, при чому не тільки науковою складовою, але й менталітетом, тож до вибору треба ставитися дуже прискіпливо і обирати ту країну, в якій вам буде комфортно не лише навчатися, але й жити під час навчання. Також Марушевська запевнила, що при вступі до вишів США боятися чи комплексувати через те, що ви з України, геть не треба.

«Те, що ви з України може навіть навпаки стати перевагою. Вишам у США для рейтингів потрібно показувати, що вони мають студентів з різних куточків Світу, тож якщо ви плануєте вступити до університету, де немає українців – у вас будуть дуже великі шанси на успіх», – запевняє Марушевська.

Однією з найважливіших складових вступу до навчальних закладів чи отримання грантів на навчання є написання мотиваційних листів та есе. Спікерки вебінару наголосили, що на відміну від української традиції, де при вступі до вишів найголовнішим, та чи не єдиним, показником є академічна успішність, у навчальних закладах Європи та США не менше цінується особистість студента.

«Приблизно 40% успіху – це ваші рекомендації, ще 40% – це ваше есе, мотиваційний лист, в якому ви маєте щиро обґрунтувати, чому саме ви маєте отримати це навчальне місце чи отримати певну стипендію. В інші 20% входять знання англійської мови та співбесіда з представниками вишу», – зазначила Радниця міністра охорони здоров’я з питань євроінтеграції Катерина Карпюк.

Не обділили увагою на семінарі і східні навчальні заклади. Скпікерки порекомендували слухачкам звернути увагу на азійські виші. Хоча пристосуватися до життя в азійських умовах важче, ніж в Америці або Європі, проте якість освіти компенсує усі труднощі адаптації.

«Серед Америки, Європи та Азії я порекомендувала би Азію. На певному етапі Китай, Японія, Корея та деякі інші країни Сходу вирішили вкластися в людський ресурс, тому вони серйозно проапґрейдили систему освіти. До того ж багато азійських вишів пропонують подвійний диплом. Через те, що у них викладають вчені із Європи чи США, по закінченні вишу разом з азійським, ви отримуєте європейський чи американський диплом», – наголосила координаторка соціальної реформи Команди підтримки реформ Міністерства фінансів Катерина Бондар.

Наразі на сайті проекту STEM is FEM триває конкурсний відбір на навчальний модуль з машинобудування, який відбудеться 29-30 серпня. За сприятливих умов, захід проведуть офлайн у Києві.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА