20:32 19.12.2018

Бойко та Зеленський лідирують у президентському рейтингу в Донецькій області - соцопитування

5 хв читати
Бойко та Зеленський лідирують у президентському рейтингу в Донецькій області - соцопитування

Лідер "Опозиційної платформи - За життя" Юрій Бойко і шоумен, лідер партії "Слуга народу" Володимир Зеленський є лідерами президентського рейтингу в Донецькій області - їх готові підтримати 19,2% і 16,1% відповідно тих, хто визначився і братиме участь у виборах.

Про це свідчать результати опитування, проведеного в регіоні соціологічною групою "Рейтинг" у рамках проекту "Портрети регіонів" з 16 листопада по 9 грудня 2018 року. Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 1600 жителів Донецької області. Вибірку сформовано з урахуванням вікової та гендерної структури області за типом поселення. Похибка становить не більше ніж 2,4%.

За лідера партії "Наші" Євгена Мураєва готові проголосувати 13,9% респондентів, за голову Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлію Тимошенко - 12,0%, за нинішнього президента України Петра Порошенка - 6,1%, за лідера Радикальної партії Олега Ляшка - 5,9%, за лідера партії "За життя" Вадима Рабиновича - 5,8%, за лідера партії "Основа" Сергія Таруту та лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка - по 3,2% респондентів. Рейтинг інших кандидатів - менше ніж 3%. Водночас майже 13% жителів Донецької області не визначилися з вибором кандидата, 14% - не брали б участі в голосуванні.

Ю.Тимошенко – кандидат, у перемогу якого на виборах опитані вірять найбільше. За останній рік кількість тих, хто переконаний у її перемозі, зросла з 11% до 19%. Перемогу В.Зеленського бачать близько 12%. У перемозі П.Порошенка впевнені 11% (у 2017-му - 13%). Майже 9% вважають, що переможе Ю.Бойко. В позитивний результат інших кандидатів вірять не більше ніж 4% опитаних. У своїх фаворитах упевнені переважно прихильники Ю.Тимошенко, П.Порошенка, В.Зеленського, Ю.Бойка.

Антирейтинг очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному разі майже 60% опитаних.

У рейтингу партій лідирує "Опозиційний блок", який підтримують 19,3% тих, хто визначився і візьме участь у виборах. За партію "Слуга народу" готові віддати свої голоси 15,4%, за "Батьківщину" - 13,5%, за партію "Наші" - 12,7%, "За життя" - 10,0%, "БПП "Солідарність" - 5,6%, Радикальну партію - 5,1%, за партію "Основа" - 3,6%, за "Громадянську позицію" - 2,9%. Рейтинг інших партій - менше ніж 2%. Майже кожен десятий житель області не визначився з вибором партії, кожен шостий не має наміру голосувати.

Жителі Донецької області оцінюють діяльність місцевої влади значно краще, ніж центральної. 8% опитаних задоволені діяльністю президента П.Порошенка, 11% задоволені діяльністю прем'єра Володимира Гройсмана і лише 5% - Верховної Ради. Водночас понад 80% висловили невдоволення діяльністю центральної влади. Більш критичні оцінки діяльності П.Порошенка та В.Гройсмана зафіксовано в селах.

Протягом року рівень задоволеності діяльністю обласної державної адміністрації зменшився (з 28% до 17%), а рівень незадоволених нею, навпаки, зріс (з 46% до 59%). Роботою міського/сільського голови, як і минулого року, задоволені 47%. Рівень задоволеності місцевими головами серед жителів Маріуполя вищий, ніж у малих містах і селах.

Аналіз результатів дослідження засвідчив, що ситуацію загалом у країні та області респонденти оцінюють гірше, ніж у своєму місті/селі. Лише 4% оцінили політичну ситуацію в країні як спокійну, в рідній області спокійною ситуацію вважають 8%, а у своєму місті/селі - 27%. Напруженою ситуацію в країні й області вважають майже 48% опитаних, критичною - близько 40%. Оцінки стану справ власного міста/села дещо кращі: напруженою ситуацію бачать 40% опитаних, критичною - 25%.

Загальні очікування серед жителів Донецької області скоріше негативно-нейтральні. Близько 45% опитаних вважають, що стан справ і в Україні, і на місцях не зміниться наступного року. 18-24% опитаних вважають, що він погіршиться. 14-19% мають оптимістичні очікування щодо майбутнього. Опитані дещо частіше очікують погіршення ситуації в країні, ніж на місцях.

Воєнний конфлікт на сході України (68%) - основна загальнодержавна проблема за оцінками жителів області. На особистісному рівні опитаних хвилюють також війна на Донбасі (51%), підвищення тарифів на комунальні послуги (47%), низький рівень зарплат і пенсій (45%). Соціально-економічні проблеми, такі як низькі зарплати та пенсії, інфляція на рівні особистості гостріше відчуваються в сільській місцевості, а також у Маріуполі. В містах загалом частіше заявляють про проблему підвищення тарифів на комунальні послуги та несприятливі умови для розвитку малого/середнього бізнесу.

Жителі Донецької області найчастіше вказували на культурно-історичну близькість із жителями Харківської та Дніпропетровської областей. Також дещо частіше заявляли про близькість до Запорізької, Одеської, Луганської областей і АР Крим. Серед сусідніх країн жителі регіону вважають себе близькими до Росії та Білорусі, частково - до Польщі та Молдови.

За останній рік зросла кількість тих, хто висловив бажання працювати за кордоном (з 21% до 35%). 58% з них у майбутньому готові інвестувати зароблені кошти у відкриття власної справи в Україні (34% - не готові). Рівень міграційних настроїв вищий серед молоді (57%) і більш заможних опитаних (46%).

37% - за надання російській мові статусу державної, ще 30% підтримують надання їй статусу офіційної в деяких регіонах. 31% вважає, що українська мова має бути єдиною державною.

32% жителів Донецької області вважають РФ країною-агресором стосовно України. Водночас 51% - протилежної думки. Ще 17% не визначилися з відповіддю.

За останній рік дещо зросла кількість тих, хто підтримує вступ України до Європейського Союзу (з 25% до 30%). Водночас кількість противників не змінилася (48%). Збільшилася кількість противників вступу України до НАТО (з 56% до 62%). Тих, хто виступає за вступ України до Північноатлантичного альянсу, - 18% (у 2017 - 21%). Серед різних напрямів зовнішньоекономічної інтеграції 42% виступають за рівновіддаленість України від РФ і Заходу (в 2017-му - 39%). Водночас майже 22% виступають за вступ до ЄС, приблизно така сама кількість - за Митний союз.

Соціологічна група "Рейтинг" у рамках загальноукраїнського проекту "Портрети регіонів" із листопада по грудень 2018 року провела національне опитування в усіх областях, за винятком окупованих територій Криму і Донбасу. Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 40 тисяч респондентів (по 1 600 респондентів у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, віковою і гендерною структурою області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більше ніж 2,4%.

Агентство "Інтерфакс-Україна" - інформаційний партнер проекту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ПІДСУМКИ. Зведені дані, порівняльний аналіз між областями. Спецпроект групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ».

ДОНЕЦЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ЛУГАНСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

СУМСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ЗАКАРПАТСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

Тимошенко є лідером президентського рейтингу в Чернівецькій області - опитування

Тимошенко, Зеленський і Порошенко лідирують у президентському рейтингу у Волинській області - опитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА