18:17 18.02.2021

Україні варто розвивати відносини з Індією і Туреччиною - експерти

2 хв читати

Індія незабаром може здійснити великий економічний стрибок, і Україні варто більше розвивати з нею відносини, вважає керівник Фонду "Українська політика", політолог, історик Кость Бондаренко.

"Індія, як майбутня супердержава, яка протягом найближчих десяти років може здійснити дуже серйозний економічний стрибок, - і вона вже демонструє велику кількість моментів, які можуть лягти в основу її розвитку, - також має цікавити Україну", - сказав Бондаренко на прес-конференції "Східний вектор української дипломатії" в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

У свою чергу політолог-міжнародник Антон Кучухідзе зазначив, що перспективним напрямом для України є Туреччина.

"Я думаю, що Туреччина може стати для України не лише хорошим торговельним партнером із точки зору товарообігу, який не повністю сформований, і його потенціал не повністю використаний. Туреччина вважається в Азії найбільшим хабом не лише для Азії, а й для Африки. Враховуючи рівень двосторонньої співпраці Туреччини і в Азії, і в Африці, я думаю, що це може бути хорошим містком для України, для вибудовування економічних зв'язків з африканськими державами", - пояснив він.

Експерт також наголосив на необхідності створення низки форумів, як-от "Україна - Центральна Азія", "Україна - Азіатсько-Тихоокеанський регіон", "Україна - Ісламський світ". "Через подібні сталі форуми для діалогу можна було б просувати якраз економічний порядок денний", - додав Кучухідзе.

Водночас Бондаренко зазначив, що і в Міністерстві закордонних справ України, і в Офісі президента є розуміння необхідності налагодження двосторонніх або багатосторонніх відносин між Україною та азіатськими державами.

"Останній візит президента України в Об'єднані Арабські Емірати дав привід для того, щоб подискутувати на тему, де та які інтереси України в цьому регіоні. Але не лише Об'єднаними Арабськими Еміратами обмежується цей регіон", - вказав він.

Бондаренко наголосив, що протягом 30 років в Україні відзначався дисбаланс у бік відносин із Заходом.

"Думаю, що візит Зеленського в ОАЕ і те, що очікується зараз велика східна поїздка (принаймні, анонсована поїздка країнами Сходу), може зламати ту ситуацію дисбалансу, яку ми спостерігали протягом останніх років, а можливо, і десятиліть", - вважає він.

Крім того, експерт звернув увагу на необхідність переглянути хибну, на його думку, політику розмежування діяльності українських дипломатичних представництв і торговельно-економічних місій, які працюють у відриві одне від одного і підпорядковуються різним міністерствам.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

Дві третини українців підтримують довгострокове збільшення фінансування безпеки та оборони - соцопитування

Результати другого всеукраїнського рейтингу мистецьких закладів вищої освіти

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА