16:01 19.12.2019

В. о. голови НАЗК Новак подала до Генпрокуратури три подання про можливі правопорушення в агентстві

2 хв читати

Київ. 19 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Тимчасовий виконувач обов'язків голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталія Новак повідомила, що під час роботи на обійманій нею посаді вона подала до Генпрокуратури України три подання щодо можливих кримінальних правопорушень у НАЗК.

"Я, як тимчасовий виконувач обов'язків НАЗК, подала до Генеральної прокуратури три подання щодо можливого вчинення кримінальних правопорушень. Перше стосується, коли працівники НАЗК, можливо, свідомо не помітили порушень у деклараціях певних осіб. Друге подання було щодо проведеного тендера на закупівлю обладнання. І третє подання було щодо можливого втручання в сам реєстр із метою отримання персональних даних декларантів", - сказала вона на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

За словами Новак, під час перевірки було встановлено, що НАЗК не було незалежною структурою і якоюсь мірою було підконтрольне Адміністрації президента України та іншим органам.

"Ми зробили висновок, що все-таки НАЗК не було незалежною структурою, НАЗК було якоюсь мірою підконтрольне Адміністрації президента, іншим органам, коли свідомо замовляли певних людей, кого потрібно перевірити, хто є в опозиції, і перевірити дуже уважно, можливо, щось знайти", - зазначила Новак.

Вона пояснила, що система відбору декларацій НАЗК "Логічний арифметичний контроль" давала дуже широкі можливості для перевірки, оскільки перевіряла не осіб, автоматично відібраних системою, а "їх обирали так, як хотілося членам НАЗК, або якщо хтось ззовні просив членів НАЗК перевірити певних державних службовців", - пояснила вона.

Новак наголосила, що підписала наказ про обмеження доступу до реєстру декларацій.

"І тепер кожен, кому необхідно увійти в декларацію, за особливим наказом, дорученням отримує таке право увійти в реєстр декларацій. Це може бути звернення суду, звернення слідчих, звернення самих декларантів для внесення уточнень до декларації", - повідомила вона.

Крім того, завила Новак, підписано розпорядження про перехід на електронний документообіг у НАЗК, його буде запущено з 1 січня.

Вона звернула увагу на те, що під час її роботи в НАЗК було відновлено міжнародну співпрацю, оскільки з 2017 року міжнародні організації припинили співпрацю з агентством, "тому що вони зрозуміли, що це не той орган, який би вони хотіли бачити в Україні, що це корумпований орган, принаймні пов'язаний із зовнішнім втручанням".

Стосовно нового голови НАЗК Олександра Новікова вона зазначила, що в неї "немає підстав вважати, що конкурс відбувся нечесно".

"Думаю, що НАЗК очолюватиме гідна людина", - сказала Новак.

Як повідомлялося, в понеділок комісія з відбору кандидатів на посаду голови НАЗК визначила переможцем конкурсу прокурора департаменту нагляду за додержанням законів Генеральної прокуратури України Олександра Новікова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА