15:42 28.05.2019

Голова Держмолодьжитло вважає держпрограми забезпечення безкоштовним житлом силовиків корупційними і просить Зеленського переглянути їх

3 хв читати

Київ. 28 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Більшість затверджених на 2019 рік державних житлових програм, які передбачають безоплатне забезпечення квартирами, є непрозорими та містять велику частку корупції, вважає голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву (Держмолодьжитло) Сергій Комнатний.

"Більшість програм передбачають безкоштовну роздачу житла. Забезпечити таку велику кількість українських громадян, які потребують поліпшення житлових умов, шляхом безкоштовної роздачі квартир, ми не зможемо ніколи. Такого підходу немає в жодній розвиненій країні. Є соціальне житло, яке надається в тимчасове користування без переходу права власності, і є іпотечні банківські програми", - сказав Комнатний під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" на тему "Іпотека після виборів: чого очікувати покупцям житла, до чого готуватися забудовникам".

Загалом, за його даними, в Україні діють 25 житлових програм, 17 з яких передбачають безповоротний ресурс для безкоштовного забезпечення житлом.

"У цих 17 програмах, я вважаю, є велика частка корупції. Все, що стосується безкоштовного надання житла, це все є непрозорою ситуацією. Безкоштовне житло без права приватизації - нормальний механізм, загальноприйнята практика. Але коли відбувається будівництво і безкоштовна видача у власність квартир за рахунок коштів платників податків - тут виникає багато запитань", - вважає голова правління Держмолодьжитло.

Поточного року, як він наголосив, з державного бюджету на всі силові структури виділено 1,8 млрд грн і в 2019 році планується побудувати або придбати для них майже 3 тис. квартир. Крім того, Мінсоцполітики виділило 1,3 млрд грн на забезпечення майже 1,5 тис. квартир.

При цьому Міністерству з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб виділено на переселенців 20 млн грн, що забезпечить приблизно 27 квартир.

"Є ще дві програми, які взагалі не передбачають створення житлового фонду. Мінсоцполітики отримує з бюджету 3 млрд грн на покриття вартості проживання та оплати житлово-комунальних послуг внутрішньо переміщених осіб. Це майже 1,5 млн осіб, які отримують у середньому по 1-1,5 тис. грн на місяць. При цьому ніхто не перевіряє, яка сім'я справді потребує допомоги, а для тих, хто все ж потребує, таких коштів не достатньо", - сказав Комнатний.

Він також наголосив, що ніхто не контролює, використовуються ці кошти за призначенням чи ні (тобто знімає сім'я житло чи ні).

"Ми пропонуємо уряду переглянути цю програму. Визначити категорії, яким потрібна підтримка, і збільшити її розмір. А частину вивільнених коштів направити на пошук стійких вирішень житлових питань для тих економічно активних внутрішньо переміщених осіб, які здатні взяти пільгову іпотеку та здатні її погашати", - зазначив голова правління Держмолодьжитло.

Через це він звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням переглянути та уніфікувати державні житлові програми.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

Дві третини українців підтримують довгострокове збільшення фінансування безпеки та оборони - соцопитування

Результати другого всеукраїнського рейтингу мистецьких закладів вищої освіти

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА