14:22 15.04.2019

Екс-голова "Укрспецекспорту" Бондарчук заявив про плани повернутися в Україну

3 хв читати

Київ. 15 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Екс-голова держкомпанії "Укрспецекспорт" (2005-2010 рр.), екс-голова політради партії "Наша Україна" (2010-2013 рр.) Сергій Бондарчук, який отримав у 2018 році політичний притулок у Великій Британії, заявляє про намір повернутися в Україну і взяти участь у реформі української спецслужби, покликаній забезпечити протидію новим довгостроковим викликам українській державності.

"Я обов'язково повернуся в Україну, і саме в Службу безпеки України... тому що вважаю, що Українська держава не може будуватися без справжньої української спецслужби", - заявив С.Бондарчук через скайп-зв’язок із Лондона під час презентації в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок книжки української журналістки Галини Плачинди "Зрада VS перемога".

"У нас протягом 20-30 років будуть виклики, які ми ще не розуміємо: в якому серйозному просторі нам доведеться жити", - додав він.

За словами С.Бондарчука, він був змушений виїхати до Великої Британії в непростий для України період з огляду на відкрите стосовно нього "полювання" з боку "політичних еліт", а також діючого керівництва країни, що "захотіло займатися неконституційними речами".

Він не уточнив суті конфлікту, що спричинив необхідність його виїзду з країни, а також обставин, що вплинули на надання йому статусу політичного біженця.

Як повідомлялося, в січні 2015 року Головна військова прокуратура Генпрокуратури України оголосила про підозру екс-голові держкомпанії "Укрспецекспорт" С.Бондарчуку в заволодінні $7,5 млн коштів держкомпанії. За рішенням уряду, з 2011 року "Укрспецекспорт" входить до держконцерну "Укроборонпром".

С.Бондарчуку було оголошено підозру за ч. 5 ст. 191 (заволодіння шляхом зловживання службовим становищем чужим майном, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах) і ч. 2 ст. 366 (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

Згідно з інформацією українських ЗМІ, за версією слідства, на посаді голови "Укрспецекспорту" С.Бондарчук змінив укладені раніше військові контракти, ввівши в них посередників і зменшивши тим самим доходи держави на $7,5 млн. Цю суму держкомпанія перерахувала за надання консультаційних послуг компаніям Aeropartner LLР та Aeropartner LLС, які по факту ці послуги не надавали.

У лютому 2015 року МВС України оголосило екс-голову "Укрспецекспорту" в розшук, в червні того самого року на сайті Інтерполу з'явилася інформація про міжнародний розшук С.Бондарчука "за привласнення або розтрату майна в особливо великих розмірах". У березні 2017 року генпрокурор Юрій Луценко повідомив про арешт С.Бондарчука в Лондоні. Водночас, за даними Генпрокуратури України, у зв'язку з поданим екс-головою "Укрспецекспорту" проханням про надання йому політичного притулку у Великій Британії Високий суд Лондона відклав розгляд запиту правоохоронних органів України про його екстрадицію до розгляду запиту про політичний притулок. У липні 2018 року в керівництві ГПУ повідомили про надання С.Бондарчуку політичного притулку у Великій Британії, "незважаючи на зусилля українських і британських прокурорів".

С.Бондарчук очолював "Укрспецекспорт" із березня 2005 року по червень 2010 року, за цей час були укладено найбільші в історії ВТС України збройові контракти, зокрема з КНР, Індією, Таїландом, Іраком. Президент Віктор Ющенко в лютому 2010 року указом присвоїв С.Бондарчуку звання "Герой України" за визначні особисті заслуги перед державою в розвитку військово-технічного співробітництва. З вересня 2010 року - член партії "Наша Україна", потім - голова політради партії.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

Дві третини українців підтримують довгострокове збільшення фінансування безпеки та оборони - соцопитування

Результати другого всеукраїнського рейтингу мистецьких закладів вищої освіти

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА