14:51 01.02.2021

Політична підгрупа ТКГ має припинити роботу до завершення обміну тимчасово утримуваних осіб - Інститут майбутнього

2 хв читати

Експерти аналітичного центру "Український інститут майбутнього" пропонують президенту України Володимиру Зеленському своє бачення логіки переговорного процесу в рамках Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі, яке полягає у прив'язці гуманітарного питання до політичного, а не навпаки.

"Ми вважаємо, що наша позиція як держави має бути офіційно такою: політична частина обговорення має розпочинатись лише після виконання гуманітарної. А саме: 6-й пункт Мінських домовленостей у частині "забезпечити звільнення та обмін всіх заручників і незаконно утримуваних осіб на основі принципу "всіх на всіх" пропонуємо доповнити формулюванням "як обов'язкову умову переходу до політичної частини цих угод", - йдеться у зверненні до президента України експертів УІМ, розміщеному на сторінці Інституту у соцмережі Facebook у понеділок.

В Інституті переконані, що Українська сторона має повне право поставити умову - не розглядати політичні питання, тобто не збирати політичну підгрупу, доки всі заручники, що перебувають на окупованих територіях, не будуть передані на підконтрольну українській владі територію. Це право забезпечене і формальністю самих домовленостей, 6-й пункт яких досі не виконано, і суто гуманітарними та моральними міркуваннями, адже велика частина заручників ОРДЛО проходить через тортури і постійно перебуває у критичних фізичних і психологічних умовах без доступу Червоного Хреста усупереч рішенням Паризького саміту.

"Цей принцип має відстоюватися українською стороною до виконання умов стороною агресором - Російською Федерацією. У разі відновлення Росією політики тероризму, тобто поповнення підвалів і катівень ОРДЛО новими заручниками, Україна повинна мати право припиняти політичну складову переговорів, керуючись загальновизнаними світовими гуманітарними принципами", - вважають в Українському інституті майбутнього.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА