19:12 12.01.2021

Шмигаль і Санду обговорили реалізацію спільних проектів і активізацію співпраці між Україною і Молдовою

2 хв читати
Шмигаль і Санду обговорили реалізацію спільних проектів і активізацію співпраці між Україною і Молдовою

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі з президентом Республіки Молдова Маєю Санду в Києві наголосив на важливості відновлення позитивної динаміки двосторонньої співпраці між Україною і Молдовою.

Як повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів України, Шмигаль зазначив, що Україна готова якнайшвидше відновити діяльність Спільної міжурядової комісії з питань торговельно-економічної співпраці.

"За результатами нашої зустрічі буде доручено голові комісії з українського боку, віце-прем'єр-міністрові Олексію Резнікову розпочати підготовку до проведення чергового засідання і підготувати порядок денний", - зазначив глава уряду.

У свою чергу президент Молдови наголосила, що максимально сприятиме тісній співпраці в інтересах громадян обох країн.

Також Шмигаль погодився, що Україні та Молдові необхідно активізувати процес підготовки до підписання Протоколу про внесення змін до угоди про вільну торгівлю в частині гармонізації правил походження товарів відповідно до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження. За його словами, Україна розраховує, що переговори делегацій з узгодження проекту Протоколу зможуть розпочатися в найкоротші терміни.

Крім того, Шмигаль наголосив, що Україна та Молдова мають спільний товарообіг і бізнес-проекти, які треба підтримувати й розвивати, зокрема, шляхом відкриття нових проектів, зокрема в енергетичній галузі.

"Україна й Молдова мають спільні євроінтеграційні прагнення, зокрема, синхронізацію у 2023 році енергетичних систем з європейською континентальною мережею ENTSO-E. Ми також маємо спільні питання енергетичної стабільності й незалежності наших країн у частині збалансування енергоринку й постачання газу", - додав прем'єр-міністр.

Сторони також обговорили спільні інфраструктурні проекти. Зокрема, будівництво мостового переходу через річку Дністер і подальше будівництво через перехід сучасної євромагістралі, поліпшення якості роботи пунктів пропуску.

Під час зустрічі Шмигаль розповів, що Україна проводить активні переговори з міжнародними партнерами та всесвітньою ініціативою COVAX, щоб отримати дози вакцин якнайскоріше.

"Також є можливість перемовин із нашими європейськими партнерами щодо отримання вакцини в рамках "Східного партнерства". Ми готові спільно продовжувати роботу з Європейським Союзом щодо закупівлі, поставки створення відповідної інфраструктури щодо забезпечення вакцинування наших громадян", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА