17:49 30.12.2020

Британська Палата громад схвалила угоду про відносини Лондона та Брюсселя після Brexit

3 хв читати
Британська Палата громад схвалила угоду про відносини Лондона та Брюсселя після Brexit

Члени Палати громад Великої Британії в середу більшістю голосів затвердили законопроект про угоду щодо подальших відносин Лондона та Брюсселя після виходу країни з Євросоюзу.

За це виступили і консерватори, і лейбористи, що перебувають в опозиції. У результаті за проект проголосував 521 парламентар, проти - 73 депутати.

Пізніше в середу або в ніч на четвер голосування відбудеться в Палаті лордів. Це голосування прийнято вважати швидше формальністю, оскільки лорди, як правило, не виступають проти заходів, уже схвалених Палатою громад.

У самій Палаті громад розгляд відбувся за пришвидшеною схемою. Так, де-факто остаточне рішення підтримати угоду з ЄС було ухвалено за підсумками другого читання, оскільки члени парламенту вирішили після нього більше не проводити дебатів. У результаті голосування в третьому читанні стало в цьому випадку формальністю.

Проте де-факто голосування в британському парламенті щодо законопроекту про відносини Британії та ЄС можна вважати завершеним, оскільки після другого читання законопроекту обговорень більше не буде, і в третьому читанні законопроект також дістає схвалення.

До підписаного пакета документів входять угода про торгівлю і співробітництво між Європейським Союзом та Європейською спільнотою з атомної енергії (Євратомом), з одного боку, та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії - з іншого; угода між ЄС та Великою Британією про процедури безпеки для обміну та захисту секретної інформації; угода між урядом Великої Британії та Європейською спільнотою з атомної енергії (Євратомом) про співробітництво в галузі безпечного та мирного використання ядерної енергії.

Раніше Рада ЄС ухвалила рішення про підписання цих документів і про їх застосування на тимчасовій основі з 1 січня 2021 року.

Стосовно розгляду угоди Європарламентом (ЄП) раніше голова ЄП Давид Сассолі заявив, що вона не відбудеться цього року, оскільки була укладена останньої миті, і в європарламентарів обмаль часу для вивчення документа.

У понеділок відбулася нарада Сассолі і голів європарламентських фракцій за участю голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн і координатора ЄС на переговорах із Великою Британією Мішеля Барньє. За підсумками цієї наради стало відомо, що Європарламент розраховує у березні 2021 року ратифікувати досягнуту з Великою Британією угоду про майбутні відносини сторін.

Піддані Сполученого Королівства 23 червня 2016 року проголосували за вихід країни з ЄС. Велика Британія офіційно повідомила Європейській раді 29 березня 2017 року про свій намір залишити Євросоюз. Єврорада 17 жовтня 2019 року схвалила угоду про вихід Великої Британії, погоджену учасниками переговорів з обох сторін. Вона також схвалила політичну декларацію про рамки майбутніх відносин між ЄС і Великою Британією.

Сполучене Королівство вийшло з Європейського Союзу 31 січня 2020 року опівночі за центральноєвропейським часом. Угода про вихід почала діяти 1 лютого 2020 року. Переговори про майбутнє партнерство між ЄС і Великою Британією розпочалися 2 березня 2020 року. У червні 2020 року Велика Британія вирішила не домагатися продовження перехідного періоду. Отже, перехідний період Brexit завершується 31 грудня 2020 року.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА