20:24 24.12.2020

Угода з Великою Британією готова для розгляду Радою ЄС і Європарламентом

3 хв читати
Угода з Великою Британією готова для розгляду Радою ЄС і Європарламентом

Укладена в четвер угода між ЄС і Великою Британією про відносини сторін після Brexit створює нове партнерство на майбутнє, яке ґрунтується на чотирьох стовпах, заявив головний парламентер Євросоюзу Мішель Барньє.

"Перш за все, це амбітна і справедлива угода про вільну торгівлю без тарифів і квот", - повідомив Барньє на прес-конференції в Брюсселі після оголошення про укладення угоди.

"По-друге, це конкретне і безпрецедентне соціально-економічне партнерство. Воно буде поширюватися на повітряний і автодорожній транспорт, енергетику, боротьбу з кліматичними змінами, рибальство. Щодо останнього ми повністю забезпечили базу взаємного доступу до вод і ресурсів з новим розподілом квот і можливостей рибальства, узгоджених безпосередньо між головою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн і прем'єр-міністром Борисом Джонсоном, враховуючи статус нової незалежної морської держави - Сполученого Королівства, тобто держави, яка більше не буде через кілька днів входити в єдину політику ЄС у сфері рибальства", - зазначив координатор Євросоюзу.

Соціально-економічне партнерство також містить співпрацю в сфері наукових досліджень і інновацій, ядерної безпеки, космосу. До цього ж розділу включені гарантії недискримінації стосовно громадян ЄС, які застосовуються до питань видачі віз, надання послуг і соціального захисту.

"Третя основа нашого тексту стосується безпеки громадян. Ми завжди заявляли: наша безпека - безпека наших громадян - не є предметом торгу. Боротьба проти тероризму та організованої злочинності вимагає тісної взаємодії між Європейським союзом і такою великої країною, як Сполучене Королівство", - сказав Барньє.

За його словами, двома важливими попередніми умовами цієї роботи буде повага фундаментальних прав громадян і повага персональних даних.

"Щодо цієї сфери, щоб бути зовсім відвертим, беручи до уваги дуже невизначений, нестабільний мир, в якому ми живемо, ми шкодуємо, що британський уряд не захотів вести переговори, принаймні зараз, про угоду з міжнародної політики, оборони і розвитку", - додав парламентар ЄС.

Четвертою основою Барньє назвав управління процесом угоди, що базується на політичних діалогах і консультаціях, зобов'язуючих механізмах врегулювання розбіжностей, заходах або санкціях, включно з односторонніми, швидкими і ефективними, у разі необхідності.

"Ось пропозиція угоди, яку ми представимо Раді ЄС, що об'єднує 27 урядів, і кожний з них матиме можливість і відповідальність висловитися, а також Європейському парламенту", - резюмував координатор ЄС.

До розгляду Радою ЄС над текстами повинні попрацювати постпреди країн Євросоюзу. Одразу після прес-конференції про укладення угоди прес-секретар Комітету постійних представників (Coreper) країн ЄС Себастьян Фішер оголосив, що німецьке головування Ради ЄС скликає засідання Coreper в п'ятницю о 10:30, незважаючи на вихідний день з нагоди свята західного Різдва. "Посли розпочнуть розглядати угоду ЄС-Сполучене Королівство", - написав Фішер у Twitter.

Разом sз тим голова Європейського парламенту Давид Сассолі заявив: "Парламент вітає інтенсивний діалог і безпрецедентні взаємодію і єдність між інститутами ЄС протягом усього процесу. Однак парламент шкодує, що тривалість переговорів і укладена в останній момент угода не дозволяють провести належну парламентську перевірку до кінця року".

Сассолі пообіцяв, що "парламент уважно вивчить угоду і прийме рішення щодо схвалення в новому році".

За такого розвитку подій Раді ЄС доведеться затвердити тимчасове застосування угоди з 1 січня 2021 року до розгляду Європарламентом.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА