16:13 16.12.2020

Понад 40% опитаних українців вважають Зеленського розчаруванням року, кожен п'ятий назвав "політиком року"

3 хв читати
Понад 40% опитаних українців вважають Зеленського розчаруванням року, кожен п'ятий назвав "політиком року"

42% опитаних українців назвали президента України Володимира Зеленського розчаруванням 2020 року, але при цьому більшість громадян визнали його політиком року, свідчать дані дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова з 4 до 9 грудня.

Так, за даними дослідження, політиком 2020 року визнаний президент Зеленський - його назвали 20% респондентів, хоча цей показник значно менший, ніж наприкінці минулого року (тоді політиком року його назвали 46%).

10% опитаних також назвали політиком року лідера партії "Європейська солідарність", п'ятого президента Петра Порошенка, 5% - лідера партії "Опозиційна платформа - За життя" Юрія Бойка, 4% - голову політради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктора Медведчука, 3% - голову Верховної Ради Дмитра Разумкова, 3% - лідера Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлію Тимошенко, 2% - мера Києва Віталія Кличка, 2% - прем'єр-міністра України (2016-2019) Володимира Гройсмана, 1% - лідера партії "Сила і честь" Ігоря Смешка, 1% - блогера Анатолія Шарія. Однак, 36,5% не змогли виділити жодного політика.

Водночас, згідно з дослідженням, 42% українців назвали Зеленського розчаруванням 2020 року. 10% розчаруванням року вважають Порошенка, по 2% - Медведчука, прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, Тимошенко, лідера Радикальної партії Олега Ляшка, колишнього прем'єр-міністра Олексія Гончарука, 1% - екс-лідера партії "Голос" Святослава Вакарчука.

Про розчарування всіма політиками також заявили 5% респондентів, а 17% не змогли в такій ролі назвати нікого.

Загалом головною політичною подією 2020 року в Україні її громадяни вважають місцеві вибори (33% респондентів), причому більшість тих, хто назвав цю подію (54%), вважають її позитивною, 11% - негативною.

23% назвали головною подією епідемію COVID-19 і пов'язані з нею протиепідемічні заходи (карантин, локдаун). Так, 95% респондентів трактують цю подію як негативну. Ще 4,5% опитаних згадали рішення Конституційного Суду про скасування антикорупційних законів, 3% - ухвалення закону про ринок земель сільськогосподарського призначення, 3% - перемир'я на Донбасі, 2% - економічна криза та зниження рівня життя населення, 2% - підвищення цін на газ і комунальних тарифів, 2% - звільнення полонених, 1% - війну на Донбасі. Жодної події не змогли назвати 20% респондентів.

Крім того, головними політичними подіями 2020 року у світі були названі вибори в США (29%) і епідемія COVID-19 (27,5%). Половина (49,5%) тих, хто назвав головною подією вибори в США, вважають її позитивною, 9% - негативною. Також 10% респондентів назвали вибори у Білорусі, 5% - війну в Нагірному Карабасі, 2% - світову економічну кризу, 1,5% - створення вакцини від COVID-19. Жодної події не змогли назвати 18%.

Дослідження проводилося методом інтерв'ю "віч-на-віч" за місцем проживання респондентів. Було опитано 2 018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей та Криму за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками.

Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% із імовірністю 0,95.

Соціологічне дослідження виконано в рамках дослідницького проекту Центру Разумкова "Україна-2020-2021: невиправдані очікування, несподівані виклики".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА