10:16 13.11.2020

Україна та ЄС домовилися поглибити співпрацю у сфері критичної сировини - онлайн-зустріч Шмигаля і Шефчовича

2 хв читати
Україна та ЄС домовилися поглибити співпрацю у сфері критичної сировини - онлайн-зустріч Шмигаля і Шефчовича

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та віце-президент Європейської комісії з питань міжінституційних відносин та прогнозування Марош Шефчович провели онлайн-зустріч, на якій обговорили шляхи активізації співпраці України та Єврокомісії та побудови стратегічного партнерства між ЄС та Україною у сфері критичної сировини.

"Денис Шмигаль наголосив, що основною метою України у сфері економічного співробітництва з Європейським Союзом є подальша інтеграція України у внутрішній ринок ЄС, як це закріплено в положеннях Угоди про асоціацію. Він зазначив, що Україна підтримує наміри Євросоюзу розвивати стратегічне партнерство з іншими країнами", - йдеться в повідомленні прес-служби уряду.

Шмигаль наголосив, що для України важливо ініціювати спільний проект із геологічного вивчення рудовиявлення корисних копалини і протягом 2021 року підготувати до аукціону кілька родовищ тих мінералів, які віднесені до стратегічного переліку Євросоюзу.

"Ми попередньо розмовляли з ЄБРР про можливий проект верифікації запасів родовищ корисних копалини в Україні. ЄБРР готовий надати приблизно EUR200 млн. Для України важливою була б допомога ЄС у розгляді такої кредитної лінії на рівні Єврокомісії, щоб ми з ЄБРР змогли опрацювати це питання. Цей проект стосується не лише верифікації запасів, а й підготовки родовищ до аукціону", - додав він.

Прем'єр також вітав запуск Європейського альянсу критичної сировини (ERMA).

Шмигаль запропонував застосувати інноваційний кластерний підхід у розвитку співробітництва в сировинній сфері. "Ми могли б розглянути можливість будівництва на території України заводу з виробництва акумуляторів для електрокарів або виробництва електроавтобусів, які могли б постачати в країни Європи та на інші світові ринки", - сказав він.

За словами Шмигаля, Україна також готова розглянути можливість запуску спільного проекту підтримки України з верифікації наявної інформації про розвідані й потенційні запаси критичної сировини.

Раніше Шефчович заявив, що Україна може бути природним партнером ЄС у сфері відповідальних і стійких джерел сировини, критично важливих для чистих цифрових технологій. "Двері ERMA для України відчинені", - написав Шевчович у Twitter у четвер.

Джерело: https://bit.ly/38HohWy

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА