14:13 05.11.2020

У ВР зареєстровано зміни до закону про КС щодо порядку розгляду справ судом

2 хв читати
У ВР зареєстровано зміни до закону про КС щодо порядку розгляду справ судом

Народні депутати України зареєстрували законопроект, який має допомогти врегулювати процедуру діяльності Конституційного Суду.

За даними порталу Верховної Ради, проект закону про внесення змін до закону України "Про Конституційний Суд України" (щодо порядку розгляду справ Конституційним Судом України) зареєстровано 5 листопада під номером 4319. Текст документа поки що недоступний.

Ініціаторами проекту виступили 41 народний депутат, серед яких 37 від фракції "Слуга народу", троє - партії "Голос" та один від "Батьківщини".

Раніше заступник голови комітету Верховної Ради з питань правової політики Ольга Совгиря (фракція "Слуга народу") написала на своїй сторінці в соцмережі Facebook, що законопроект пропонує встановити, що процедура діяльності КС визначається законом (а не Регламентом КС як внутрішнім актом).

Як повідомлялося, 27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційною кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. У своєму рішенні суд резюмує, що законодавець "не дотримувався принципів справедливості і пропорційності як елементів принципу верховенства права", а, отже, ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) КК України суперечить ч. 1 ст. 8 Основного закону України.

Незабаром після цього президент України Володимир Зеленський провів екстрене засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО), за підсумками якого було скликано засідання Кабінету Міністрів в Офісі президента. Там Кабмін на виконання рішення РНБО ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадян до реєстру декларацій чиновників і забезпечити механізм їх спецперевірки. Уже 30 листопада це було виконано.

29 жовтня Зеленський вніс до парламенту законопроект "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", який передбачає припинення повноваження суддів КС. У проекті закону глава держави запропонував повернути редакцію закону "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу, що діяли до рішення КС від 27 жовтня.

3 листопада у Верховній Раді було зареєстровано законопроект, яким пропонується встановити, що КС уповноважений здійснювати конституційне провадження, якщо в його складі є щонайменше 17 суддів КС, які отримали повноваження. Згідно з чинним законодавством, КС уповноважений здійснювати конституційне провадження, якщо в його складі є щонайменше 12 суддів.

4 листопада народні депутати передали до КС заяву із закликом до суддів, які проголосували за скандальне рішення, добровільно скласти повноваження. Як повідомлялося на сторінці партії "Слуга народу" в соцмережі Facebook, заяву підписали 226 народних депутатів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА