14:23 28.10.2020

Кулеба не бачить доцільності змінювати "нормандський формат"

2 хв читати
Кулеба не бачить доцільності змінювати "нормандський формат"

Наразі немає доцільності змінювати переговорний "нормандський формат" (Україна, Німеччина, Франція, РФ), оскільки він функціонує, але це не означає, що Україна не залучає інших гравців для того, щоб сприяти цим домовленостям, вважає міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Якщо когось формально немає у складі "нормандського формату", це не означає, що він не бере участь у цьому процесі в тій чи іншій важливій формі, це стосується ЄС, США. Я не бачу зараз доцільності змінювати "нормандський формат", тому що він функціонує. Важко, він ніколи не функціонував легко та бадьоро, але він є, і в цьому колі потрібно домовлятися. Але це не означає, що ми не залучаємо інших гравців для того, щоб сприяти цим домовленостям", - сказав Кулеба в інтерв'ю агентству "Інтерфакс- Україна".

Він також наголосив, що все позитивне, що було досягнуто в процесі мирного врегулювання, зокрема припинення вогню, повернення наших ув'язнених, повернення кораблів, - все було досягнуто в "нормандському форматі".

За його словами, запитання опитування президента про Будапештський меморандум було спрямоване на те, щоб вивести на новий рівень дуже предметну розмову про гарантії безпеки для України. "Це запитання не стільки спрямоване на те, щоб відродити Будапештський меморандум із попелу історії, скільки на те, щоб вивести на новий рівень дуже предметну розмову про гарантії безпеки для України: як вони мають бути надані, які інструменти нам потрібні. Я в саме такому ключі закликав би дивитися на це запитання", - пояснив глава МЗС.

Міністр зауважив, що найкращою гарантією безпеки України є членство в НАТО, але шлях до нього ще займе певний час. "Тому ми, безумовно, маємо йти шляхом євроатлантичної інтеграції та зміцнювати наші Збройні сили, але паралельно ми маємо вибудовувати союзи та альянси, які робитимуть нас сильнішими", - сказав він.

"Наприклад, коли президент України їде у Велику Британію та домовляється про додаткові ресурси на зміцнення українського флоту - це теж внесок у нашу гарантію безпеки. Коли президент їде в Туреччину і домовляється з президентом Туреччини про розвиток військово-технічного співробітництва, виробництво безпілотних ударних апаратів, співробітництво в чорноморському басейні, це теж створення гарантій нашої безпеки. Не треба дивитися на це лінійно: сіли, підписали документ і маємо гарантії. Реальні гарантії - це коли в тебе є міцні збройні сили, стійке суспільство і потужні союзники", - резюмував Кулеба.


Повний текст інтерв'ю з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА