20:04 05.10.2020

Порошенко дав Зеленському поради перед самітом "Україна-ЄС": Євросоюз - не банкомат, а принципи

3 хв читати
Порошенко дав Зеленському поради перед самітом "Україна-ЄС": Євросоюз - не банкомат, а принципи

Перед українською командою, яка відправляється до Брюсселя на саміт Україна-ЄС, стоять непрості завдання, тому що, крім світової пандемії та економічних проблем, виникла криза довіри до українського керівництва з боку міжнародних партнерів. Це зазначає п'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" у своїй статті "Поради Порошенка до саміту Україна-ЄС: як зробити роботу над помилками та відновити довіру" на сайті "Європейської правди".

"Ця криза виникла через гальмування і навіть "задній хід", який за півтора роки дала нова влада у проведенні проєвропейських реформ. Із органів влади методично вичищають прозахідних управлінців. Зруйновано конкурсні засади призначень на державній службі. Натомість активно призначаються свої "кварталівці", шоумени або рекрутуються відверті чи латентні проросійські кадри з команди Януковича. Такого масштабу антизахідної риторики, як тепер, в українських медіа не було з 2013 року. Зростає тиск на суди, правоохоронні органи, вільні ЗМІ. Офіс президента буквально розтрощив антикорупційну структуру, яку ми з великими труднощами сформували протягом кількох років у співпраці з нашими партнерами. Дійшло до перших м’яких попереджень про можливі проблеми з безвізом", - констатує Порошенко.

За його словами, інерція руху України до ЄС, розпочата його командою, вичерпується. "А в нашій ситуації зупинитися і тупцювати на місці - значить, наражатися на ризик відкочування назад у сферу російського впливу", - переконаний політик.

Він радить Зеленському зробити в Брюсселі все можливе для зміцнення довіри з лідерами ЄС. ЄС не "зовнішній управляючий", а наш майбутній дім. ЄС це дійсно не банкомат, а принципи", - зазначає Порошенко.

Лідер "Європейської солідарності" вважає, що українська делегація має представити союзникам свою стратегію щодо встановлення миру на Донбасі та деокупації Криму й скоординувати шляхи посилення політичного та санкційного тиску на Росію. "Нема іншого варіанту, окрім як повертатися до "дорожньої карти" Мінських угод і до питання про блакитні шоломи ООН на окупованій частині Донбасу", - переконаний політик.

Порошенко також наголошує на необхідності втілення в життя ідеї галузевих спілок із ЄС. "Передусім у таких секторах, як єдиний цифровий ринок, енергетична інтеграція, торгівля і митне співробітництво, а також, безперечно, асоціація з Шенгенською зоною. Всіляко підтримую ідею приєднання України до "Європейської зеленої угоди"... Наявність великої мети окрилює та мобілізує і політичний клас, і все суспільство", - зазначає лідер "Європейської солідарності".

За його словами, саміт - це хороша можливість запевнити європейських партнерів України в незмінності політики влади щодо демократичних перетворень, зміцнення інститутів і державної служби, поваги до прав людини та незалежності судової влади, антикорупційних органів, забезпечення свободи ЗМІ, незалежності НБУ, стабільності банківського сектора, ефективного корпоративного управління й секторальних реформ загалом.

Політик також зазначив, що слід скоординувати позиції щодо врегулювання політичної кризи в Білорусі та ситуації в Нагірному Карабаху.

Він запропонував включити до складу делегації голову парламентського комітету з питань інтеграції України в ЄС. На його думку, це показало б єдність і консолідовану позицію влади та проукраїнської опозиції на шляху до Європейського Союзу. "В дипломатії вміють цінувати жести. І такий крок сприятиме позитивним результатам саміту, на якому я щиро бажаю успіху Україні", - резюмував Порошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА