11:30 02.10.2020

Гройсман про епідемію COVID-19: Держава втратила контроль над ситуацією

2 хв читати
Гройсман про епідемію COVID-19: Держава втратила контроль над ситуацією

Держава не втримала контролю над епідемією COVID-19, а час, який треба було використати на підготовку інфраструктури, лікарень, фахівців і безпосередньо людей, - втрачено, констатує екс-прем'єр-міністр України (2016-2019 рр.) Володимир Гройсман.

В ефірі програми "Народ проти" на телеканалі "Україна 24" він зазначив, що майже половину коштів державного COVID-фонду витрачено не на медицину, а на різні непрофільні напрями, які не мають жодного стосунку до вирішення питань суттєвого зростання кількості зареєстрованих випадків захворювання на коронавірус.

"Тут питання порятунку. Ми маємо оцінити реальну загрозу. У нас із березня було шість місяців, щоб підготуватися до зростання захворюваності. У нас немає ніякої другої хвилі. У нас перша не закінчилася!", - обурений Гройсман.

На його думку, за шість місяців треба було підготувати інфраструктуру і людей, щоб контролювати захворюваність. "Зараз ми в чотири рази менше робимо тестів, ніж сусідні країни. А для того, щоб управляти процесом, потрібно швидко виявляти хворобу. І тут питання: а де у нас обладнання, системи захисту? Рівень реального забезпечення (лікарень) менший, ніж потрібно!", - зазначив Гройсман.

Він наголосив, що Україна втратила багато часу. "Як можна було сформувати COVID-фонд у 65 млрд і з них 35 млрд грн спрямувати на дороги? Я не проти доріг. Але питання не в цьому. Важливо, щоб усі, хто їздить тими дорогами, були живі. І це питання не лише МОЗ. Це питання уряду й особисто глави уряду. Він має 24/7 швидко приймати рішення. Ми втратили час. Держава втратила контроль над епідемією", - шкодує екс-прем'єр.

Окремо Гройсман зазначив, що найбільший удар від коронавірусу відчула місцева влада, яка зреагувала на всі загрози швидше й ефективніше, ніж центральна влада, - завдяки реформі децентралізації.

"Місцеві бюджети завдяки децентралізації зросли вчетверо, але питання захисту людей - це питання держави. Я давно звертався і говорив: створіть тримісячний запас лікування, обладнання! Що треба зробити зараз? По-перше, розширити можливості лабораторних досліджень. По-друге - забезпечити резерви і захистити л

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА