13:50 26.08.2020

Вибори в ОРДЛО мають відбутися за спецзаконом - Резніков

2 хв читати
Вибори в ОРДЛО мають відбутися за спецзаконом - Резніков

Вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей мають відбутися за спеціальним законом, але наразі там немає умов для їх проведення, заявляє віце-прем'єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

"Парламент України має ухвалити відповідний окремий закон про вибори дострокові в окремих районах Донецької та Луганської областях України, й відповідно до цього закону там повинні й можуть бути проведені вибори", - сказав Резніков журналістам у середу в Києві після засідання комітету з питань державної влади, на якому розглядався лист керівника української делегації ТКГ Леоніда Кравчука про відповідність постанови про проведення місцевих виборів Мінським угодам.

Резніков нагадав, що про ухвалення спеціального законопроекту про вибори в ОРДЛО йдеться в комплексі заходів Мінських угод, зокрема в законі про особливості місцевого самоврядування.

Він наголосив, що постанова Верховної Ради про місцеві вибори регулює проведення виборів на території, підконтрольній уряду України.

"Це різні абсолютно документи правового характеру з різними юридичними наслідками", - сказав віце-прем'єр.

Водночас, за його словами, вибори в ОРДЛО можна буде проводити тільки після того, як із цієї території буде виведено іноземні війська, відбудеться роззброєння, демілітаризація, буде виведено всі незаконні збройні формування.

"Моя позиція, що в ОРДЛО потрібно проводити вибори після того, як звідти будуть виведені іноземні війська, відбудуться роззброєння, демілітаризація, виведення всіх незаконних збройних формувань, встановитися конституційний лад, що дасть можливість приїхати моніторинговій місії ОБСЄ і засвідчити, що вибори там відбулися за українським законом, за українською Конституцією, за копенгагенськими стандартами, зі свободою голосування, свободою пересування, політичних партій і повністю відновлено контроль уряду на всій території", - сказав Резніков.

Він уточнив, що, за його інформацією, на не підконтрольній Україні території "продовжують перебувати російські війська та їхні найманці, тому сьогодні там точно не можуть бути проведені вибори".

"Тому що жодна моніторингова місія ОБСЄ туди не приїде, адже там небезпечно. Звісно, уряд України не зможе дати їм гарантію безпеки, тому спочатку виконання умов безпеки Мінських угод, які прописані в пункті 1, 2, 3, 4 і далі за текстом, тоді можна говорити про призначення виборів", - наголосив віце-прем'єр.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА