18:23 25.08.2020

Зеленський закликав рабинів України допомогти уникнути масового скупчення людей під час святкування Рош Гашана в Умані

3 хв читати
Зеленський закликав рабинів України допомогти уникнути масового скупчення людей під час святкування Рош Гашана в Умані

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з представниками іудейських релігійних організацій країни й обговорив дотримання протиепідемічних обмежень під час святкування Рош Гашана в Умані (Черкаська обл.), повідомляє прес-служба глави держави.

Зеленський зазначив, що Україна розуміє, наскільки важливо для десятків тисяч хасидів святкування Рош Гашана - єврейського Нового року. Водночас цього року пандемія коронавірусу внесла істотні корективи в плани та звички, адже наразі епідемічна ситуація в Україні та Ізраїлі викликає велике занепокоєння.

"Цього року через COVID-19 складна ситуація, з якою бореться зараз весь світ. Усі великі скупчення людей дають приріст інфікування в рази… Масове святкування Рош Гашана призведе до колосального колапсу. Це буде колапс в Україні, потім це буде колапс в інших країнах", - наголосив він.

Президент України повідомив, що обговорив ситуацію з прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу, і, за даними глави ізраїльського уряду, в Україні щорічно тільки з Ізраїлю приїжджають на Рош Гашана близько 8 тис. вірян.

"Тому вони зверталися до нас, щоб ми закрили Умань. Це свято дуже важливе. Впевнений, щороку ми будемо тільки посилювати наші відносини… Але у нас складна ситуація", - пояснив Зеленський.

Він попросив представників іудейських релігійних організацій України звернутися до єврейської громади з закликом уникати масового скупчення людей на Рош Гашана цього року.

Президент нагадав, що значні обмеження на масові зібрання було запроваджено для українців у квітні, коли християни відзначають Великдень.

Глава держави додав, що через динаміку поширення коронавірусу в Україні уряд планує обмежити в'їзд іноземних громадян.

Рабини, які взяли участь у зустрічі, зазначили, що розуміють ситуацію, яка склалася через поширення коронавірусу, й намагатимуться донести інформацію до вірян.

Голова Ради федерації єврейських громад України рабин Меїр Стамблер зазначив, що Тора вчить, що найцінніше - це життя, і людина має берегти його.

"Ми зробимо все можливе, щоб передати ваш меседж. Ми розуміємо, що відбувається, і наскільки це важливо", - зазначив рабин.

Головний рабин Києва, президент Об'єднання іудейських релігійних організацій України Яків Дов Блайх відзначив важливість нормативного регулювання ситуації. За його словами, потрібно передбачити обмеження не лише для іноземних паломників, а й для внутрішніх.

"Є збори людей, які живуть в Україні. Важливо, щоб було всім зрозуміло, що є рамки законодавства", - зазначив він.

Крім того, під час зустрічі обговорювалося питання створення меморіалу Бабиного Яру в Києві. Керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що раніше Зеленський провів із цього питання відеоконференцію з членами наглядової ради фонду "Меморіал Голокосту "Бабин Яр".

"Президент поставив чітке завдання Офісу президента та Кабінету Міністрів, щоб меморіал почали будувати в короткі строки. Наразі є обговорення проектів. Це трагедія, яка сталась у нас, і наш обов’язок – увіковічити пам'ять людей, які загинули в Бабиному Яру", - повідомив Єрмак.

Глава держави додав, що Бабин Яр - світовий символ того, що ніколи не повинне повторитися.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА