20:16 17.08.2020

У Європарламенті заявили, що не визнають Лукашенка президентом

2 хв читати
У Європарламенті заявили, що не визнають Лукашенка президентом

У Європарламенті заявили, що не визнають Олександра Лукашенка президентом Білорусі й оголосили його персоною нон грата в Євросоюзі.

"Ми не визнаємо Олександра Лукашенка переобраним президентом Білорусі й вважаємо його персоною нон грата у Європейському Союзі. Ми приєднуємося до білоруського народу в його вимозі провести нові та вільні вибори під наглядом незалежних спостерігачів", - ідеться у відповідній заяві, яку підписали лідери п'яти партій Європарламенту.

Євродепутати відмовилися визнати підсумки виборів президента Білорусі, оскільки "президентські вибори 9 серпня не були ні вільними, ні справедливими, і звіти, котрі заслуговують на довіру, вказують на перемогу Світлани Тихановської".

У заяві міститься заклик до Євросоюзу призначити спецпредставника у Білорусі, "щоб підтримати процес мирного передання влади відповідно до волі білоруського народу".

Євродепутати також закликали ЄС "підтримати мирне передання влади" і вступити в діалог із білоруською опозицією та громадянським суспільством із метою запуску нового виборчого процесу.

Водночас євродепутати закликали Росію "утримуватися від будь-якого втручання, прихованого або відкритого, у Білорусь після виборів".

У заяві також зазначено, що "ми рішуче засуджуємо придушення інтернету і ЗМІ, блокади доріг і залякування журналістів із метою зупинити потік інформації про ситуацію в країні". Автори заяви закликали до негайного звільнення всіх політв'язнів, а також до звільнення всіх затриманих до і під час виборчої кампанії.

Крім того, євродепутати схвалили рішення міністрів закордонних справ ЄС внести "до чорного списку усіх, хто несе відповідальність за насильство і фальсифіковані президентські вибори". "Ми наполегливо закликаємо скласти санкційний список якомога швидше, щоб особам, які вчинили ці злочини, було заборонено відвідувати ЄС, а їхні активи були заморожені", - наголошується заяві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА