16:29 17.08.2020

Глави провідних політичних фракцій Європарламенту закликали до нових виборів у Білорусі

3 хв читати
Глави провідних політичних фракцій Європарламенту закликали до нових виборів у Білорусі

 Лідери п'яти основних політичних фракцій Європейського парламенту(ЄП) поширили в понеділок спільну заяву з закликом до проведення нових, вільних виборів у Білорусі та з засудженням насильства проти мирних маніфестантів.

"Ми аплодуємо білоруському народу за його мужність і рішучість і підтримуємо його прагнення до демократичних змін і свободи. Президентські вибори 9 серпня не були ні вільними, ні справедливими, і звіти, що заслуговують на довіру, свідчать про перемогу Світлани Тихановської. Тому ми не визнаємо Олександра Лукашенка переобраним президентом Білорусі та вважаємо його персоною нон ґрата в Європейському Союзі", - йдеться в документі, розміщеному на сайті Європейської народної партії.

Керівники політичних фракцій ЄП заявили, що "приєднуються до білоруського народу в його вимозі нових і вільних виборів під спостереженням незалежних спостерігачів".

"Ми рішуче засуджуємо арешти та жахливі акти насильства і тортур, що чиняться проти мирних демонстрантів, і закликаємо до повного розслідування цих злочинів, які не можуть залишитися безкарним. У зв'язку з цим нагадуємо Олександру Лукашенку про відповідальність", - наголошують лідери європарламентських фракцій.

Вони також засудили "відключення інтернету і ЗМІ, блокаду доріг і залякування журналістів з метою зупинити потік інформації про ситуацію в країні".

"Ми закликаємо до негайного звільнення усіх незаконно затриманих і політичних в'язнів, затриманих до й під час виборчої кампанії. Ми схвалюємо рішення міністрів закордонних справ ЄС внести до чорного списку всіх, хто несе відповідальність за насильство та фальсифікацію президентських виборів. Ми наполегливо закликаємо скласти санкційний список якнайшвидше, щоб особам, котрі скоїли ці злочини, було заборонено відвідувати ЄС, а їхні активи було заморожено", - наголошено у спільній заяві.

У ній зазначається, що Європейський Союз "може й повинен робити більше для просування демократії та свободи в Білорусі, зокрема шляхом посилення допомоги білоруському громадянському суспільству, та негайного припинення будь-якої фінансової підтримки уряду й контрольованих державою проектів".

Лідери політичних фракцій ЄП запропонували відновити цільові програми допомоги ЄС репресованим у Білорусі та їхнім сім'ям.

"Європейський Союз також має вдатися до рішучих і недвозначних дій, переоцінивши свої відносини з нинішнім режимом у Білорусі відповідно до цінностей і принципів ЄС, а також переглянути свою співпрацю з Мінськом, зокрема в рамках "Східного партнерства", - вважають європейські парламентарії.

На їхню думку, ЄС має підготувати всебічний огляд своєї політики щодо Білорусі, зважаючи на різні сценарії та події в країні, і призначити спеціального представника з Білорусі, "щоб підтримати процес мирної передачі влади відповідно до волі білоруського народу".

"Ми закликаємо Російську Федерацію утримуватися від будь-якого втручання, прихованого або відкритого, в Білорусі після виборів і закликаємо інститути ЄС і держави-члени пильно протидіяти будь-яким діям Росії у цьому плані", - заявили лідери політичних фракцій Європейського парламенту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА