17:50 16.08.2020

Делегації України, Великої Британії та країн Балтії в ПАРЄ засуджують порушення на виборах і насильство в Білорусі та застерігають РФ від втручання

2 хв читати
Делегації України, Великої Британії та країн Балтії в ПАРЄ засуджують порушення на виборах і насильство в Білорусі та застерігають РФ від втручання

 Делегація України в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) за підтримки делегацій Великої Британії, Естонії, Латвії та Литви підписала "білоруську декларацію", в якій останні президентські вибори в Білорусі названі такими, що не відповідають міжнародним виборчим стандартам і не відображають вільного волевиявлення білоруського народу.

"Засуджуємо застосування насильства до учасників мирних зібрань у Мінську, Гродно, Гомелі, Бресті та інших білоруських містах; закликаємо владу Білорусі негайно звільнити всіх незаконно затриманих учасників мирних зібрань", – йдеться в тексті декларації, яку опублікувала на своїй сторінці в Facebook в неділю член української делегації, заступник голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

Підписанти декларації також наполягають на якнайшвидшому початку мирного діалогу між усіма сторонами виборчого процесу, схвалюють проведення незалежного розслідування щодо неправомірного застосування сили проти учасників мирних зібрань, а також висловлюють готовність сприяти діалогу між учасниками виборчого процесу та надати майданчик для таких переговорів.

"Застерігаємо Російську Федерацію від втручання у внутрішні справи Білорусі", – наголошують делегати.

За словами Кравчук, Україна, зокрема і українська делегація в ПАРЄ, "не є байдужим спостерігачем за подіями, які відбуваються в сусідній Білорусі". "Цей документ висловлює нашу позицію і закликає до діалогу, засновану на повазі до прав і свобод людини... Весь демократичний світ вболіває за краще майбутнє для білоруського народу", – зазначила вона.

За словами Кравчук, вона особисто приєдналася до підписання білоруської декларації разом з колегами Сергієм Власенком, Олексієм Гончаренком, Марією Мезенцевою, Дмитром Наталухою, Сергієм Соболєвим, Єлизаветою Ясько та іншими. Від Естонії декларацію підписала Марія Юферева-Скуратовська, від Латвії – Інесе Лібіня-Егнер, від Литви – Альгірдас Буткевічюс і від Великої Британії – Роджер Гейл.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА