17:24 16.08.2020

Нардепи від "Слуги народу" засудили насильство в Білорусі, підтримують рішення ЄС не визнавати результатів виборів і пропонують перенести майданчик ТКГ

3 хв читати
Нардепи від "Слуги народу" засудили насильство в Білорусі, підтримують рішення ЄС не визнавати результатів виборів і пропонують перенести майданчик ТКГ

Деякі народні депутати Верховної Ради фракції "Слуга народу" виступили із заявою, в якій закликають українську владу якомога швидше визначити чітку принципову позицію щодо подій навколо президентських виборів у Білорусі і висловлюють солідарність із рішенням Європейського Союзу щодо невизнання результатів виборів.

"Рішуче засуджуємо прояви насильства, з боку режиму де-факто президента Білорусі Олександра Лукашенка: катування й приниження у в'язницях, надмірну жорстокість під час затримання й розгону протестувальників, повне ігнорування цінностей гуманізму під час затримання жінок, неповнолітніх, випадкових перехожих", – йдеться в заяві, опублікованій в неділю на сторінці нардепа Богдана Яременка в Facebook.

Також, розцінюючи діяльність білоруського керівництва як "укриття й пособництво терористам", депутати звертаються до Президента України Володимира Зеленського з пропозицією узгодити з міжнародними партнерами перенесення діяльності Тристоронньої контактної групи, всіх її органів, груп і підгруп з території Білорусі в іншу країну.

Національній поліції України та СБУ пропонується доручити розслідування діяльності організованого злочинного угруповання за участю вищих посадових осіб Білорусі, яке здійснювало пособництво тероризму, а також замахи на життя і здоров'я громадян України. Також пропонується "призупинити всі форми політичного діалогу на найвищому рівні з Республікою Білорусь".

Депутати також називають абсолютно неприпустимими порушення прав та інтересів громадян України на території Білорусі, які зазнали викрадень, безпідставних обмежень свободи, тортур і приниження гідності з боку правоохоронців.

Парламентарі також звертаються до Кабінету Міністрів України з вимогою проаналізувати структуру товарів українського експорту до Білорусі з метою недопущення поставок з території України спеціальних засобів, які можуть бути використані органами державної влади Білорусі для організації порушень прав людини, травм або інших видів фізичного впливу на громадян.

Також пропонується заборонити в'їзд, перебування і транзит територією України для "де-факто президента Республіки Білорусь", членів уряду (за винятком окремих осіб), членів ЦВК Білорусі та інших чиновників, "причетних до кампанії фальсифікації результатів президентських виборів у Білорусі та кампанії масового порушення прав людини".

Пропонується визначити і запропонувати можливі форми допомоги для постраждалих унаслідок порушень прав людини в Білорусі, зокрема надання політичного притулку і допомоги в лікуванні, а також узгодити з ЄС обмежувальні і стримувальні заходи і в цілому зовнішню політику щодо Білорусі.

Депутати заявляють про "свою цілковиту підтримку прагнення народу Білорусі жити у вільній демократичній правовій державі, мати для цього чесні та прозорі вибори, а також захищати свої права і свободи засобами мирного ненасильницького протесту".

"Хочемо застерегти представників білоруської влади - війна з власним народом ніколи не буває переможною. Правити й вести свою країну до процвітання не можна, якщо цей шлях змочений кров'ю незгодних. Також заявляємо, що у боротьбі за свої права білоруси можуть розраховувати на нашу повну симпатію, розуміння та підтримку. Особливо звертаємо увагу де-факто президента Республіки Білорусь Олександра Лукашенка на долю колишнього президента України Віктора Януковича, чиє звернення по допомогу у війні проти власного народу до Російської Федерації призвело до зовнішньої збройної агресії", – наголошують парламентарі.

Загалом заяву підписали 12 депутатів: крім Яременка це також Єлизавета Богуцька, Тетяна Циба, Віталій Безгін, Єлизавета Ясько та інші.

При цьому в ньому наголошується, що "заява відкрита для підписання всіма охочими".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА