13:45 30.07.2020

У Кремлі не знають про офіційні обвинувачення затриманих у Білорусі росіян в участі в бойових діях на Донбасі

3 хв читати
У Кремлі не знають про офіційні обвинувачення затриманих у Білорусі росіян в участі в бойових діях на Донбасі

У Москві не чули офіційних обвинувачень у тому, що затримані в Білорусі росіяни брали участь у бойових діях на південному сході України, заявив журналістам прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

"Ми не чули таких обвинувачень (в участі затриманих у Білорусі росіян у боях на Донбасі)", - сказав він.

"Не було заяв із цього приводу", - додав Пєсков.

На уточнювальне запитання, що половина затриманих є громадянами України, і ця інформація з'явилася в білоруських ЗМІ, Пєсков сказав: "Білоруські ЗМІ - це не першоджерело. Білоруська сторона не може бути знеособленою. Я вам посилався на конкретні заяви конкретних осіб, які були зроблені вчора і сьогодні. Серед цих заяв того, про що ви говорите, не було".

На прохання прокоментувати, якою буде реакція російської сторони в разі можливої екстрадиції затриманих у Білорусі в Україну, оскільки половина обвинувачених є громадянами цієї країни, Пєсков сказав: "Ми не визнаємо українського громадянства. Вони громадяни Росії".

"Ми спочатку маємо зрозуміти, в чому їх обвинувачують", - зазначив Пєсков.

Пєскова також запитали, чому затриманих громадян не переслідують у РФ за участь у бойових діях на Донбасі і в Сирії. "Ви, напевно, знаєте більше, ніж я. Мені невідомо про те, що саме це стало підставою для їх затримання", - відповів прес-секретар.

Він зауважив, що не має інформації про те, що ці громадяни брали участь у бойових діях на Донбасі.

Пєскову розповіли про те, що письменник Захар Прилєпін підтвердив, що серед затриманих є люди, з якими він був на Донбасі. "Так, ми будемо це враховувати", - сказав Пєсков. На запитання про те, чи вплине це на оцінку причин затримання, Пєсков відповів: "Ні".

Прес-секретар президента РФ також заявив, що у РФ приватні військові компанії перебувають поза законом, а про їхнє існування він не чув.

Так Пєсков прокоментував заяву білоруської сторони про те, що затримані росіяни причетні до діяльності ПВК "Вагнера".

"А що таке ПВК "Вагнера"? У Росії де-юре такого поняття, як ПВК, немає", - сказав Пєсков журналістам.

На запитання, чи діє ПВК у РФ де-факто, Пєсков сказав: "Я не маю будь-яких даних про якісь військові компанії. Мені про це не відомо".

29 липня держагентство "БелТА" повідомило, що співробітники правоохоронних органів Білорусії затримали біля Мінська 32 "бойовиків іноземної приватної військової компанії "Вагнер", ще одну людину було затримано на півдні країни. Згідно з даними агентства, всі затримані є громадянами Росії. У публікації також зазначалося, що правоохоронні органи отримали інформацію про прибуття до Білорусі більше ніж 200 осіб для дестабілізації обстановки в період виборчої кампанії.

Увечері 29 липня президент Білорусі Олександр Лукашенко зібрав термінове засідання Ради безпеки Білорусії. Інформацію про затримання там підтвердив голова КДБ Валерій Вакульчик. Лукашенко доручив Вакульчику звернутися до російських держорганів за роз'ясненням.

Вранці 30 липня держсекретар Ради безпеки Білорусі Андрій Равка повідомив, що затримані росіяни надають свідчення.

30 липня у МЗС Білорусі відбулася зустріч із радником-посланником, виконувачем обов'язків керівника посольства України в Білорусі Петром Врублевським. "З урахуванням підтверджених відомостей про участь деяких затриманих у бойових діях на території Донецької та Луганської областей України, українське походження та наявність також українського громадянства у деяких із них, у Врублевського запрошено релевантну інформацію, яку може бути використано для всебічного аналізу й оцінки причин їхньої присутності в Білорусі", - поінформували в МЗС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА