19:49 28.07.2020

Туреччина захищає об'єкти культурної спадщини християнства

3 хв читати
Туреччина захищає об'єкти культурної спадщини християнства

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що в його країні захищають об'єкти культурної спадщини християнства, як приклад навів реставрацію православного монастиря Панагія Зуміла в провінції Трабзон.

"Реставрація монастиря Панагія Зуміла є конкретним прикладом того, як Туреччина захищає всі види культурної спадщини на своїй території. Якби ми були нацією, яка як стверджують, націлена проти інших вірувань, то на місці монастиря, який стоїть у нас протягом п'яти століть, зараз нічого б не було", - заявив турецький лідер під час виступу у вівторок в Анкарі.

Ердоган також наголосив, що перетворення комплексу Ая-Софія в мечеть, яке викликало суперечки в світі, послужило "лакмусовим папірцем" для всього світу, оскільки дозволило побачити, які країни поважають правові норми.

"Ті, хто вороже ставиться до цінностей і культури нашої країни, розкрили справжні наміри під час історії з собором Святої Софії ... Ні історія, ні культура не мають для них значення", - додав президент.

24 липня в соборі пройшла перша з 1934 року колективна мусульманська молитва, в якій взяв участь і сам Ердоган.

Собор Святої Софії був побудований за часів Візантійської імперії і вважається одним із найбільш значущих пам'яток візантійської культури і зодчества. За часів Візантії він був розташований в центрі Константинополя поруч з імператорським палацом. Довгий час собор був найбільшим храмом у християнському світі - до зведення собору Святого Петра в Римі.

У 1453 році місто захопили османи і перетворили собор на мечеть. Він залишався мечеттю кілька століть до того, як засновник нинішньої Туреччини Кемаль Ататюрк зробив його музеєм у 1935 році. У липні 2020 року президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган підписав указ про зміну статусу собору і оголосив його мечеттю. Це рішення розкритикували в усьому світі. 6 липня патріарх Московський і всієї Русі Кирило виступив зі спеціальною заявою, в якій закликав зберегти музейний статус собору Святої Софії. Глава католицької церкви, папа Римський Франциск засудив рішення Анкари. "Я думаю про Святу Софію, і я надзвичайно засмучений", - сказав понтифік на месі у Ватикані.

У Вашингтоні закликали зберегти доступ до Святої Софії для вірян усіх релігій і засудили той факт, що Туреччина не надає значення думці меншин у своїй країні. В ЄС також висловили обурення і розчарування перетворенням собору Святої Софії в мечеть. Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявляв, що рішення Туреччини зробити комплекс Святої Софії в Стамбулі мечеттю відродить розбіжності в релігійних спільнотах і підірве зусилля до діалогу, до яких вдається Євросоюз.

В ЮНЕСКО висловили жаль у зв'язку з рішенням турецької влади змінити статус собору з музейного на об'єкт релігійного культу. З 1985 року собор включений до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У Туреччині у відповідь на критику заявили, що це внутрішня справа країни, яке не стосується інших держав, і на їхню думку Анкара в цьому питанні орієнтуватися не має наміру.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА