16:44 17.06.2020

Профільний комітет ВР рекомендував парламенту визнати доцільним створення ТСК із розслідування діяльності керівництва НБУ та ФГВФО

2 хв читати
Профільний комітет ВР рекомендував парламенту визнати доцільним створення ТСК із розслідування діяльності керівництва НБУ та ФГВФО

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту ухвалити проект постанови про оцінку діяльності голови Національного банку України (НБУ) Якова Смолія, яка, зокрема, пропонує "встановити доцільним створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування діяльності керівництва НБУ і керівництва Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) у 2014-2019 роках".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідне рішення підтримали 18 народних депутатів, "проти" - три і два утрималися.

Народний депутат від "Слуги народу" Олександр Дубінський пропонував внести до документу пункт про визнання втрати бездоганної репутації керівництвом центробанку, проте ця поправка не знайшла підтримки в комітеті.

"На жаль чи на щастя, у нас немає достатніх правових підстав стверджувати факти щодо ділової репутації когось іншого. Так, ми можемо давати ділову оцінку - і ця постанова спрямована на оцінку діяльності НБУ", - сказав під час засідання голова комітету Данило Гетманцев.

"Встановити, що НБУ і у 2019 році й на початку 2020 року, і починаючи з 2014-го, не виконав повною мірою своїх конституційних функцій - забезпечення стабільності грошової одиниці України. НБУ формував і реалізував вкрай небезпечну для країни валютно-курсову політику, яка штучно поглибила кризові явища в економіці", - зазначено проекті постанови.

Крім цього, документ пропонує встановити, що грошово-кредитна політика центробанку негативно вплинула на економіку країни, зокрема через штучне перетікання фінансових ресурсів у "піраміду державних боргових зобов'язань".

Проект постанови також пропонує заслухати звіт голови НБУ на пленарному засіданні протягом четвертої сесії Верховної Ради IX скликання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА