16:15 11.06.2020

Законопроект про підтримку ВДЕ має відповідати умовам меморандуму з інвесторами - Шмигаль

3 хв читати
Законопроект про підтримку ВДЕ має відповідати умовам меморандуму з інвесторами - Шмигаль

Законопроект про зміни умов подальшої підтримки відновлюваної енергетики має відповідати умовам меморандуму, підписаного з інвесторами, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Меморандум має стати основою законопроекту, який повинен пройти голосування в парламенті для того, щоб його умови могли бути реалізовані", - сказав прем'єр на прес-конференції на тему "100 днів уряду" в Києві в четвер.

За його словами, домовленості - це добра воля бізнесу, який зголосився на прохання держави піти на певні поступки. Водночас прем'єр уточнив, що меморандум з інвесторами остаточно не підписано, враховуючи складність переговорів.

"Дві з трьох асоціацій, що об'єднують найвагоміших інвесторів ВДЕ, підписали, ще одна проводить сьогодні внутрішні консультації", - пояснив Шмигаль.

"Я вдячний асоціаціям, які підписали. Це їхня соціальна відповідальність перед державою і людьми", - наголосив глава Кабміну.

За словами прем'єра, це були дуже складні переговори, але домовитися інакше не вдалося б через кризу на енергоринку.

Раніше голова правління Української вітроенергетичної асоціації (УВЕА) Андрій Конеченков повідомив, що УВЕА та Європейсько-українське енергетичне агентство 10 червня підписали меморандум з урядом щодо вдосконалення умов підтримки виробників електроенергії з відновлюваних джерел.

Водночас, за його словами, підписувати меморандум поки що відмовилася Українська асоціація відновлюваної енергетики (УАВЕ), що брала участь у переговорах, через незгоду з позицією уряду щодо подальшого розвитку сонячної енергетики, зокрема припинення діючої системи підтримки СЕС у вигляді "зелених" тарифів уже з 31 липня.

Згідно з меморандумом, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна", виробники електричної енергії з ВДЕ з 1 січня 2021 року за погрішності в прогнозуванні виробництва е/е нестимуть фінансову відповідальність розміром 50% небалансів, з 1 січня 2022 року - 100%.

Згідно з документом, до 31 грудня 2029 року фінансова відповідальність для виробників наставатиме в разі перевищення погрішностей прогнозування більше ніж на 5% для сонячних електростанцій (СЕС) і на 10% для вітрових (ВЕС).

Умови реструктуризації "зеленого" тарифу передбачають його зниження на 15% для СЕС потужністю 1 МВт і вище, введених в експлуатацію в період з 1 липня 2015 року до 31 грудня 2019 року. Для СЕС до 1 МВт, введених в експлуатацію в зазначений період, зниження становитиме 10%.

У свою чергу для ВЕС (запущених з 1 липня 2015 року до 31 грудня 2019 року), які складаються з вітроустановок одиничною встановленою потужністю від 2000 кВт і більше, зниження тарифу становитиме 7,5%.

Для СЕС і ВЕС, введених в експлуатацію з 1 січня 2020 року, тариф зменшиться на 2,5%.

Для всіх об'єктів ВДЕ, запущених до 1 липня 2015 року, встановлюється граничний "зелений" тариф на рівні пониженого на 15% тарифу для наземних СЕС зі встановленою потужністю понад 10 МВт, які були введені в експлуатацію до 31 березня 2013 року.

Реструктуризація "зеленого" тарифу, згідно з текстом меморандуму, не передбачає пролонгацію терміну підтримки після 2030 року.

Зазначені зміни набудуть чинності після ухвалення відповідного закону.

Серед внесених до меморандуму умов - припинення після 31 липня 2020 року введення в експлуатацію нових об'єктів у рамках діючої системи підтримки "зеленої" генерації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА