16:54 02.06.2020

До КС надійшло подання 58 нардепів щодо відповідності Конституції положень закону про ДБР

2 хв читати
До КС надійшло подання 58 нардепів щодо відповідності Конституції положень закону про ДБР

До Конституційного Суду України 2 червня надійшло конституційне подання 58 народних депутатів щодо відповідності Конституції окремих положень закону "Про Державне бюро розслідувань" від 12 листопада 2015 року №794-VIII (зі змінами), повідомляє КС на своїй офіційній сторінці у Facebook у вівторок.

"Суб'єкт права на конституційне подання вважає, що оспорювані положення закону не відповідають низці статей Основного закону України", - йдеться в повідомленні.

Як зазначено в оприлюдненому на сайті Конституційного Суду поданні, обсяг та межі повноважень президента України визначає виключно Конституція (стаття 106), і вони не можуть бути розширені законом або іншими нормативними актами. Водночас положення закону наділяють президента України додатковими повноваженнями, не закріпленими Конституцією. Зокрема, закон надає право главі держави визначати організаційну структуру Державного бюро розслідувань, призначати на посаду та звільняти з неї директора ДБР, визначати трьох осіб, що входять до складу конкурсної комісії, затверджувати положення про раду громадського контролю та порядок її формування за поданням директора ДБР.

На думку авторів подання, закон наділяє президента України повноваженнями, аналогічними тим, які віднесені до сфери компетенції Кабінету Міністрів (стаття 116 Конституції).

"Опосередковане підпорядкування ДБР президенту України створює загрозу незалежності правоохоронному органу та призводить до концентрації виконавчої влади у президента України", - йдеться в поданні.

Більшість авторів подання - народні депутати з фракції "Опозиційна платформа - За життя".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА