11:10 05.05.2020

Без українців економічне зростання Польщі було б нижчим - прем'єр Моравецький

2 хв читати
Без українців економічне зростання Польщі було б нижчим - прем'єр Моравецький

Зафіксоване у Польщі протягом кількох років динамічне економічне зростання було б нижчим без працевлаштованих у цій країні громадян України, зазначив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у статті для ZN.

"Ми пам'ятаємо також про громадян України, які проживають і працюють у Польщі. Вони є важливим суб'єктом, без якого зафіксоване в нас протягом кількох років динамічне економічне зростання було б нижчим. Сьогодні українці, які перебувають у Польщі, не повинні хвилюватися про легальність свого перебування. Документи, термін дії яких закінчився в період стану епідемічної загрози або стану епідемії, були продовжені до 30 днів після його завершення в Польщі", - сказав Моравецький у статті "Солідарність і амбіція", оприлюдненій на сайті ZN у вівторок.

Він зазначив, що нині в Польщі проживає близько мільйона громадян України, а за українськими даними, у зв'язку з пандемією 175 тис. українців вирішили повернутися на батьківщину.

"Ті, хто залишився в Польщі, дуже часто й надалі працюють і передають фінансову підтримку своїм сім'ям в Україні. За даними Світового банку, перекази в Україну 2019 року сягнули $16 млрд. Значна частина цієї суми надійшла з Польщі. У зв'язку з цим мій уряд видав розпорядження консульствам Польщі в Україні відновити прийом заяв на отримання робочої візи. Тисячі громадян України зможуть відновити роботу в Польщі", - наголосив прем'єр.

При цьому Моравецький додав, що Польща підтримує пропозиції Єврокомісії про пакет макрофінансової допомоги на суму EUR3 млрд для десяти сусідніх країн співтовариства (зокрема EUR1,2 млрд для України), підтримує ідею спрямування EUR140 млн із фонду політики сусідства на невідкладні потреби держав Східного партнерства в боротьбі з коронавірусом, і в кінцевому підсумку ця сума перевищить EUR700 млн. А в рамках Вишеградської групи Польща запропонувала запустити надзвичайну програму V4EastSolidarity для держав Східного партнерства в рамках Міжнародного Вишеградського фонду.

За його словами, Польща й Україна швидко ухвалили важкі рішення в боротьбі з пандемією, зокрема і шлях упровадження обмежень, що змінюють повсякденне життя кожного громадянина. "Це завдяки їм у наших державах залишається на порівняно низькому рівні кількість підтверджених випадків зараження, кількість госпіталізованих осіб і найсумніша статистика - кількість померлих", - наголосив прем'єр Польщі.

Крім того, Моравецький висловив сподівання на те, що Україна та Польща разом досягнуть прогресу, "зокрема щодо увічнення пам'яті польських жертв Волинського злочину 1943-1944 років, а також зупинимо популяризаторів його винуватців, що діють в інтересах противників наших хороших відносин".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА