17:50 13.02.2020

Київ очікує рішення НАТО щодо Програми розширених можливостей у жовтні - Загороднюк

2 хв читати
Київ очікує рішення НАТО щодо Програми розширених можливостей у жовтні - Загороднюк

Міністр оборони України Андрій Загороднюк заявляє, що рішення НАТО щодо того, надавати чи ні Києву Програму розширених можливостей (ПРМ, Enhanced Opportunities Programme, EOP) може бути ухвалено у жовтні нинішнього року.

Про це він сказав журналістам у четвер у Брюсселі після завершення участі в засіданні міністрів оборони країн-членів НАТО з країнами-партнерами, учасниками операції в Афганістані.

За його словами, більшість країн-членів НАТО вже висловилися на підтримку надання Україні цієї програми, проте ще є деякі країни, які досі не визначилися. При цьому Загороднюк категорично відкинув наявність політичного контексту в такій позиції.

"З Угорщиною - це окреме питання. Що стосується інших країн, то це питання в тому, що вони або ще визначаються взагалі, або говорять, що "ми дуже уважно стежимо за перебігом реформ і скажемо свою думку після того, як побачимо, як вони (реформи - ІФ) відбуваються". До жовтня ще є час - у жовтні буде рішення щодо ЕОР", - сказав Загороднюк.

За словами глави українського оборонного відомства, він провів двосторонні зустрічі колегами з Польщі, Латвії, Литви, Туреччини, Великої Британії, Канади, США, Грузії, Угорщини. Крім того, в четвер уранці під головуванням генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга відбувся офіційний сніданок, на якому були присутні всі міністри. "Всі вони чітко заявляють, що перебіг реформ перевершив їхні очікування, які були позитивними, але ми зробили ще більше, вони вражені тим, як все у нас відбувається", - передав він оцінку міністрів оборони країн НАТО.

Міністр також повідомив, що запевнив своїх колег у незмінності євроатлантичного курсу України. "У нас є чітка впевненість, що ми будемо членом НАТО, над чим ми працюємо", - наголосив Загороднюк.

Раніше про свою підтримку заявили США. "США підтримують ЕОР для України в НАТО, і, я думаю, що в НАТО для цього є широка підтримка", - сказала 11 лютого постійний представник США в НАТО, посол Кей Гатчинсон (Kay Hutchison).

Як відомо, в січні 2020 року віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба повідомив, що Україна офіційно звернулася до союзників із НАТО з проханням надати Програму розширених можливостей.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА