16:17 13.11.2019

США передадуть Україні ще три катери типу "Айленд"

3 хв читати

США в рамках підтримки України у сфері безпеки передадуть Києву ще три патрульні катери типу "Айленд" ("Island") на додаток до вже переданих і прийнятих до складу Військово-Морських сил ЗСУ катерів "Старобільськ" і "Слов'янськ", заявив тимчасовий повірений у справах США в Україні Джозеф Пеннінгтон.

"Катери "Старобільськ" і "Слов’янськ" є лише невеликою частиною допомоги у сфері безпеки в розмірі 1,6 мільярда доларів, які США вже надали Україні з 2014 року. В рамках нашої підтримки України, я також радий повідомити, що на додачу до цих двох патрульних катерів класу "Айленд", які передаємо сьогодні, США нададуть ще три додаткові катери цього самого класу", - сказав Пеннінгтон у середу в Одесі під час заходів із нагоди передання до складу ВМС України катерів "Старобільськ" і "Слов'янськ", а також і пошуково-рятувального судна, повідомляє інформагентство Міноборони "АрміяInform".

За словами американського дипломата, йдеться про три катери Берегової охорони США, які в подальшому збільшать військово-морські здатності ВМС України.

"США допомагатимуть у сфері безпеки для підтримки України в умовах російської агресії. І не лише надаючи підготовку та техніку, а й залучаючи радників із питань оборонної реформи для розвитку професійних Збройних сил", - запевнив Пеннінгтон.

За його словами, США, як стратегічний партнер України, пишаються тим, що надають обладнання, техніку та консультації, щоб підтримати Україну в захисті її суверенітету і територіальної цілісності, а також в реалізації прагнень до членства у НАТО.

"Ми стоятимемо поруч з Україною на кожному кроці цього шляху", - запевнив дипломат.

Як повідомлялося, 27 вересня 2018 року на військово-морській базі у Балтиморі (штат Меріленд, США) у присутності п'ятого президента України Петра Порошенка та віце-адмірала Берегової охорони США Майкла Макаллістера відбулася урочиста церемонія передачі двох катерів класу Island ("Айленд") ВМС ЗСУ.

Меморандум про передачу Україні патрульних катерів USCGC Cushing (WPB-1321) та USCGC Drummond (WPB-1323) підписали командувач ВМС ЗСУ адмірал Ігор Воронченко та віце-адмірал Берегової охорони США Макаллістер.

Cushing та Drummond після виведення зі складу Берегової охорони США в 2017 році перебували в законсервованому стані. Останній доковий ремонт Cushing відбувся в 2014 році, а Drummond - у 2012 році. Drummond також раніше пройшов модернізацію за програмою "МЕР", під час якої додатково до загального обсягу ремонтних робіт (докового ремонту, поточного ремонту пристроїв, механізмів і систем) було оновлено низку ключових вузлів, а також замінено на сучасніші ключові системи катера.

Після передачі патрульних катерів українським ЗСУ вони отримали назви і бортові номери - "Слов'янськ" (P191) та "Старобільськ" (P190).

Підготовка українських екіпажів цих катерів спочатку відбувалася в Україні, після цього 32 моряків відправили до США для проходження десятитижневого курсу підготовки на базі Морського інституту технологій та аспірантури (MITAGS) місто Лінтікум (США). 15 вересня їхня підготовка завершилася.

23 жовтня "Старобільськ" і "Слов'янськ" Військово-Морських сил України прибули до військового причалу Практичної гавані Одеси.

Катери класу Island у своїй базовій комплектації мають водотоннажність 168 тонн, є завдовжки 34 м, завширшки - 6,4 м. Розвивають швидкість до 29,5 вузлів. Команда за нормативами США складається з 16 людей, зокрема двох офіцерів. З озброєння катер має 25-мм гармату і два кулемети. Катери обладнано РЛС загального виявлення AN/SPS-73 та 5,4-м доглядовим човном Zodiak Hurricane 540.

За повідомленням Служби берегової охорони США, загальна вартість катерів, а також модернізації та навчання українських військових моряків сягнула майже $10 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА