15:34 11.10.2019

Більше ніж половина опитаних українців проти надання особливого статусу Донбасу

3 хв читати
Більше ніж половина опитаних українців проти надання особливого статусу Донбасу

Більше ніж половина опитаних українців (56%) не підтримують надання та закріплення у Конституції України особливого статусу Донбасу, свідчать дані опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова з 4 до 9 жовтня 2019 року.

Більшість респондентів (56%) виступає проти надання та закріплення у Конституції особливого статусу окремих територій Донецької та Луганської областей (підтримують лише 26% опитаних). Ідею введення в Україні федеративного устрою не підтримують 63% опитаних, підтримують - 17%.

Крім того, оцінюючи ситуацію на Донбасі, 40% респондентів вважають, що на сході країни точиться війна між Україною та Росією, ще 20% - що там відбувається сепаратистський заколот, який підтримує Росія, 15% поділяють думку, що на сході України відбувається громадянська війна, 7% - війна між Росією та США і 7% - на сході України відбувається боротьба за незалежність Донецької та Луганської "народних республік".

Що стосується політичного майбутнього територій ОРДЛО, то 56% опитаних громадян України хотіли б їх повернення до складу Донецької та Луганської областей України на тих самих умовах, що були раніше, 13,5% - щоб ці території повернулися під контроль України, але отримали більше незалежності від Києва, 10% - щоб ці території утворили автономію у складі України, 3% - щоб ці території відділилися від України та стали незалежними державами, 3% - щоб ці території відділилися від України й увійшли до складу Російської Федерації.

Згідно з даними дослідження, встановлення миру на Донбасі силовим шляхом підтримують тільки 23,5% громадян (проти - 52%). Тільки 12% підтримали б відділення територій, зайнятих так званими ДНР і ЛНР, від України (не підтримують - 73%) і лише 10% підтримали б визнання Криму російським в обмін на звільнення Донбасу (не підтримують - 70%).

При цьому ідею початку офіційних переговорів української влади з нинішнім керівництвом ОРДЛО підтримує 41,5% опитаних українців, не підтримує - 39%.

Також 47% опитаних не підтримують налагодження торговельно-економічних, фінансових контактів із "ДНР" і "ЛНР" (підтримують - 36%). 44% респондентів не підтримують ідеї припинення фінансування територій ОРДЛО (виплату пенсій, зарплат тощо), підтримують - 33%.

Водночас українці заради досягнення миру на Донбасі проти таких компромісів, як: амністія усім тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі (не підтримують 59%, підтримують - 18%), відмова від євроінтеграції (не підтримують 59%, підтримують - 19%), надання російській мові статусу другої державної (не підтримують 56%, підтримують - 29,5%), відмова від перспективи членства у НАТО (не підтримують 54%, підтримують - 25%).

Під час дослідження було опитано 2015 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за основними соціально-демографічними показниками.

Вибірка опитування будувалася як багатоступінчаста, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% із імовірністю 0,95.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА