11:33 10.10.2019

Зеленський: Не буде розведення на Донбасі - не буде й "нормандського формату"

2 хв читати
Зеленський: Не буде розведення на Донбасі - не буде й "нормандського формату"

Президент України Володимир Зеленський зазначає, що від розведення сил і засобів на сході України залежить перспектива проведення зустрічі в "нормандському форматі" (Україна, Німеччина, Франція, РФ).

"Розведення - я так вам скажу: доки туди приїжджатимуть різні люди з обох сторін, які не хочуть розведення, і будуть випадково пострілювати, розведення не буде. Не буде розведення - не буде "нормандського формату". Тому я і сказав: тепер уже це залежить і від нашої сторони", - сказав Зеленський під час спілкування з журналістами в рамках прес-марафону в четвер у Києві.

При цьому він зазначив, що російська сторона також має гарантувати розведення військ і припинення вогню як учасниця Мінського процесу. "Вони повинні гарантувати - вони учасники Мінського процесу, вони учасники Тристоронньої групи, і саме в Тристоронній групі йдеться про ці моменти. Тому вони повинні гарантувати", - наголосив глава Української держави.

На запитання про можливість уведення миротворчого контингенту в окремі райони Донецької та Луганської областей для відновлення контролю над українсько-російським кордоном Зеленський відповів: "Ми повинні з вами контролювати кордон? Повинні 100%. А як? Треба сідати за один стіл. Миротворці - один зі шляхів".

Глава держави наголосив, що відведення військ планується тільки в тих конкретних місцях, "де виконано завдання - ...сім днів тиші в тому чи іншому пункті, про який було домовлено".

При цьому він зазначив, що в м. Золоте Луганської області, де тривають обстріли, цю умову не виконано, а в с. Петрівське Донецької області - виконано, при цьому розведення військ у Петрівському не залежить від розведення військ у Золотому.

"Тому ми не розводимо, тому що в Золотому були постріли. А в Петрівському немає людей... немає в Петрівському небезпечної ситуації, там, де ми розводимо, наших людей, я маю на увазі, цивільних", - сказав Зеленський.

За його словами, жителі Золотого наразі перебувають під захистом військовослужбовців, особового складу поліції, СБУ та розвідки. Водночас у Петрівському мирних жителів наразі немає. "Петрівське - там, де ланка розведення, там степ", - зазначив Зеленський.

Президент наголосив, що процес розведення відбувається тільки в тих населених пунктах, де можна гарантувати безпеку цивільного населення. "Відводжу тільки там, де можу гарантувати безпечну ситуацію", - сказав глава держави.

При цьому Зеленський нагадав, що в Мінських угодах зазначено й інші пункти розведення сил і засобів, у яких таку безпеку гарантувати поки що не можна.

Прес-марафон із президентом відбувається на території Kyiv Food Market на Печерську в столиці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА