12:12 26.09.2019

Ситник вважає безперспективною справу про нібито його втручання у вибори в США

3 хв читати
Ситник вважає безперспективною справу про нібито його втручання у вибори в США

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник вважає, що справа за фактом втручання в президентські вибори в США, яку розслідувала Генеральна прокуратура України, зі зміною генпрокурора втратила актуальність і, ймовірно, вже не розслідується.

"Мої допити (тодішній генпрокурор України Юрій - ІФ) Луценко щоразу анонсував, журналісти чекали на мене", - сказав Ситник журналістам у четвер у Києві, відповідаючи на запитання про те, чи розслідують цю справу.

Уточнюючи, чи є розвиток у розслідуванні цього провадження, директор НАБУ сказав: "Напевно, розвиток припинився, коли зник із Генпрокуратури Луценко".

Відповідаючи на запитання про те, чи є сама справа, Ситник сказав: "Не знаю, можливо, вже і закрита".

"Це була придумана чергова справа, ви ж знаєте, хто такий Луценко", - підсумував директор НАБУ.

Як повідомлялося, 15 березня 2019 року в ефірі програми "Право на владу" генпрокурор Юрій Луценко повідомив про надходження заяви від позафракційного народного депутата Бориса Розенблата, який стверджував про нібито передачу директором НАБУ Ситником у США так званої чорної бухгалтерії Партії регіонів для підтримки Гілларі Клінтон на президентських виборах. Він додав, що незабаром ДБР почне обробляти цю справу.

22 березня в НАБУ заявили, що його детективи НАБУ не збирали і нікому не передавали жодних доказів протиправної діяльності американського політтехнолога Пола Манафорта, і спростували заяву Луценка про їхній можливий вплив на вибори президента США, назвавши його абсурдною спробою дискредитувати бюро.

У свою чергу керівник САП Назар Холодницький, коментуючи цю ситуацію, сказав: "Якщо він (Ситник) дійсно побачив себе геополітиком і допомагав Гілларі, то потрібно робити висновки, це неправильно... У мене з ним (із Ситником) у 2016 році була розмова на конференції в Панамі, і він мені також говорив, що хоче допомогти Гілларі. На моє запитання: "Де ти, а де Гілларі" відповіді не було".

10 травня прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган повідомила, директор НАБУ під час візиту в Генеральну прокуратуру вирішив власноруч свідчити як свідок у справі про нібито втручання у вибори США і взяв час для підготовки документів. За її словами, на початку допиту директор НАБУ заявив про те, що хоче свідчити власноручно (ч.7 ст. 224 КПК), і для цього йому потрібен час для викладу свідчень власноручно і надання документів, що підтверджують свідчення.

"Заява відображена в протоколі, і на цьому слідча дія завершена. Окрім цього, Ситник зазначив, що на цей час при поставленні будь-яких запитань буде користуватись таким правом", - написала Сарган.

За її словами, також було складено протокол про попередження про нерозголошення даних попереднього розслідування. "Тобто, по суті, допиту не відбулося. Директор НАБУ залишив приміщення ГПУ відразу після спілкування із прокурором", - додала прес-секретар генпрокурора.

Витік записів так званої чорної бухгалтерії в ЗМІ США, також відомої як "амбарна книга" Партії регіонів, став причиною відставки Манафорта з кампанії Трампа та призвів до одного з ключових звинувачень у розслідуванні змови з РФ, яке переслідує Трампа протягом останніх двох із половиною років. За даними The New York Times, у "чорній бухгалтерії" прізвище Манафорта згадується 22 рази. Загалом йшлося про виплати на суму в $12,7 млн, здійснені протягом 2007-2012 років.

Печерський районний суд м. Києва 8 квітня 2019 року призначив комп'ютерно-технічну експертизу та експертизу звукозапису аудіофайлів, на яких людина з голосом, схожим на Ситника, розповідає про свою роль під час виборів президента США.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА