19:48 19.09.2019

В "Євросолідарності" розкритикували прийнятий Радою закон про реформу прокуратури

2 хв читати

Народний депутат фракції "Європейська солідарність" Ірина Фріз вважає, що прийнятий Верховною Радою в четвер законопроект №1032 про реформу органів прокуратури створює значні корупційні ризики і ризики зловживання владою.

"Фактично, вся повнота влади з формування кадрового складу системи прокуратури буде зосереджена одноосібно в руках генерального прокурора. Такі необмежені повноваження можуть нести ризик зловживання владою та створення істотних корупційних ризиків", - написала Фріз на своїй сторінці в соцмережі Facebook в четвер увечері.

На її думку, прийнятий законопроект, "де-факто, повертає до життя закриту кастову прокурорську систему". Аргументуючи свою позицію, депутат зазначила, що генеральний прокурор, відповідно до нової норми, не зобов'язаний реєструвати свої накази, які є нормативно-правовими актами, в Єдиному реєстрі Мін'юсту, а це означає, що він "може наказувати все що завгодно і про це ніхто не отримає інформації, тому що сам наказав - сам скасував, ніхто не дізнався".

"Генпрокурор може без конкурсних засад призначати або звільняти скільки завгодно своїх заступників і також їх звільняти. Генпрокурор може формувати спеціалізовані прокуратури, без чіткого визначення - які саме, за якими напрямами і з якими повноваженнями. Скасовано військову прокуратуру, що призведе в умовах війни з РФ до нових викликів і загроз національній безпеці України. Ця новація не враховує стандарти НАТО, які передбачають функціонування системи військової юстиції, зокрема, військової прокуратури, військової поліції і військових судів", - додала Фріз.

Вона зазначає, що законопроект скасовує реформу прокуратури, яка була умовою надання Європейським Союзом безвізового режиму Україні, зупиняє дію закону в частині роботи органів прокурорського самоврядування, скасовує окремі повноваження, зокрема, Ради прокурорів, зупиняє дію закону в частині функціонування кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

"Для чого це все? Щоб один з пазурів репресивної машини був дієвим проти всіх, хто заважає створювати авторитарний режим в Україні", - резюмувала Фріз.

Як повідомлялося, Верховна Рада 19 вересня 259 голосами прийняла в другому читанні і в цілому законопроект №1032, які передбачає реформування органів прокуратури та переатестацію прокурорів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА