20:09 30.08.2019

Зеленський пропонує ВР законодавчо врегулювати конфіскацію незаконних активів і звільнення викритих осіб

3 хв читати
Зеленський пропонує ВР законодавчо врегулювати конфіскацію незаконних активів і звільнення викритих осіб

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів.

Відповідний проект закону, визначений главою держави як невідкладний, зареєстровано за №1031.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, він пропонує на законодавчому рівні вирішити питання належного функціонування інституту про визнання необґрунтованими активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і їх стягнення у дохід держави, особливості позовного провадження у справах про визнання необґрунтованими активів таких категорій осіб, і їх стягнення в дохід держави.

"У зв'язку з цим передбачається запровадження у Цивільному кодексі України окремої підстави припинення права власності, визначення видів активів, які можуть визнаватися необґрунтованими, та межу вартості таких активів", - йдеться в документі.

Також законопроект пропонує доповнити Кримінальний кодекс України положеннями, що встановлюють кримінальну відповідальність за набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, активів, вартість яких більше ніж на 15 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її законні доходи.

Окремо уточнюється обов'язок доведення у справах такої категорії.

"Зокрема, у справах про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави позивач зобов'язаний навести у позові фактичні дані, які підтверджують зв'язок активів з особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та їх необґрунтованість, тобто наявність різниці між їхньою вартістю та законними доходами цієї особи. У разі визнання судом достатньої доведеності цих фактів на підставі поданих позивачем доказів спростування необґрунтованості активів покладається на відповідача", - йдеться в записці.

Питання виявлення необґрунтованих активів та збору доказів їх необґрунтованості покладається на Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, а у визначених законом випадках – Державне бюро розслідувань України та Генеральну прокуратуру України.

Право на звернення до суду з відповідним позовом надається прокурорам САП (крім справ, де відповідачем є посадові особи НАБУ і прокурори САП. У таких випадках право на звернення з відповідним позовом пропонується надати прокурорам Генпрокуратури за дорученням генпрокурора).

"Розгляд справ про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення у дохід держави пропонується віднести до юрисдикції Вищого антикорупційного суду, що, в свою чергу, буде гарантією неупередженого розгляду таких справ", - наголошується в пояснювальній записці.

Також законодавчою ініціативою визначається, що стягнення в дохід держави активів, визнаних судом необґрунтованими або інших активів відповідача, що відповідають вартості необґрунтованих активів, здійснюється в порядку, встановленому законом "Про виконавче провадження", крім випадків здійснення такого стягнення в порядку, встановленому законом "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів".

За результатами визнання необґрунтованими активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, їх стягнення в дохід держави пропонується передбачити звільнення зазначених осіб із посад шляхом внесення змін до відповідних законів.

Ухвалення проекту закону дозволить запровадити правові підстави для притягнення до кримінальної відповідальності осіб, винних у незаконному збагаченні, а також для стягнення в дохід держави необґрунтованих активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА