12:53 24.08.2019

Зеленський: Україна - багатовікова і водночас молода країна

4 хв читати
Зеленський: Україна - багатовікова і водночас молода країна

Президент України Володимир Зеленський під час виступу з нагоди 28-го Дня Незалежності країни окреслив основні віхи в багатовіковій та сучасній історії України.

"Не зовсім правильно говорити, що Україні – 28. Адже до 1991 року ми встигли чимало. Відбулося хрещення Київської Русі, Іван Федоров видав у Львові "Апостол", заснована Києво-Могилянська академія, козаки на чолі з Богданом Хмельницьким та Іваном Сірком підкорили фортецю Дюнкерк, на світ з'явилася Конституція Пилипа Орлика. Україна була однією із засновниць ООН, а Сергій Корольов вніс вагомий вклад у підкорення космосу людством. Це лише кілька важливих подій яскравої історії нашої багатовікової і одночасно молодої країни", - сказав президент, виступаючи в суботу на урочистостях з нагоди Дня Незалежності України в суботу на Майдані Незалежності в Києві.

Зеленський наголосив, що День Незалежності України, мабуть, найважливіший день у житті держави.

"Сьогодні вже сформувалося ціле покоління, народжене в незалежній Україні. Для них це нормальний стан речей. Для них не може бути по-іншому. І це прекрасно. Тому що це покоління – наша ментальна опора, опора свободи, демократії та розвитку. Вони мислять інакше, вони думають сучасно, а значить Україна рухатиметься тільки вперед", - зазначив він.

Зеленський зазначив, що активна боротьба за незалежність сучасної України почалася понад 100 років тому і тривала за часів СРСР. "Микола Руденко, Василь Стус, Петро Григоренко, В'ячеслав Чорновіл, Левко Лук'яненко, учасники Революції на граніті. Це неповний список тих, хто боровся за здобуття незалежності. Хтось - ціною власної свободи, а хтось - ціною власного життя. Заради цього одного дня, 24 серпня 1991 року. І цей день був неминучий. Адже, як казав Левко Лук'яненко, прагнення до незалежності закладено в нашому генетичному коді", - сказав у своїй промові президент.

Зеленський зазначив, що за 28 років незалежності українці разом пережили багато різних подій: "Всією країною ми тягнули "кравчучки", нарізали купони і дивилися як "Багаті теж плачуть", мали ваучери, ходили в "мальвінах", а ті, кому пощастило, - з пейджерами. Усією країною стрибали на рекордну висоту 6 м 14 см, першими перепливали басейни Сіднея і Афін, плакали на олімпійському п'єдесталі в Атланті, коли вгору піднімався український прапор. Усією країною змушували тремтіти грандів європейського футболу. Коли Лужний зі Львова отримував пас від Головка з Херсона, віддавав на Реброва з Горлівки, а той - на киянина Шевченка. Тоді слово "гол" лунало від Ужгорода до Луганська".

"Усією країною, від Донецька до Карпат, ми летіли до зірок разом з Леонідом Каденюком і раділи, коли у відкритому космосі вперше в історії прозвучало "Ще не вмерла..."Всією країною стояли в черзі в перший "Макдональдс" і слухали "Танець пінгвіна" від Кузьми; чекали Армагедону з настанням 2000 року і раділи вранці, що його пережили; підкорили Європу Дикими танцями і відстояли демократичний вибір у 2004-му, молилися за моряків "Фаїни" у полоні сомалійських піратів і плакали за гірниками на шахті Засядька. Всією країною раділи, коли на когось падав вінок. Намагалися встигнути до Євро-2012 і всією країною не розуміли: як можна було не побачити гол у ворота Англії?", - продовжив він.

Зеленський зазначив, що до 2014 року в житті країни були різні події, непрості, але "тепер, озираючись назад, можна сказати, що до певного моменту – безтурботні".

"Спочатку всією країною ми довели, що маємо гідність. Не побоялися водометів і кийків. А дехто не побоявся і снайперських куль. Тоді всією країною ми дізналися, що сотня може бути небесною. А потім на нашу землю прийшла війна, яку ми зустріли всією країною. І це вже не просто художній прийом, тому що ми, в прямому сенсі слова всією країною, збирали на бронежилети, медикаменти, тепловізори. Усією країною, в Інтернеті і біля телеекранів, були прикуті до новин зі сходу. Новин, де інші слова втрачали сенс, а перед очима були тільки назви населених пунктів та кількість загиблих героїв", - наголосив він.

Зеленський вважає, що в 2014 році Україна і українці, як це не парадоксально, народилися вдруге, як країна і як суспільство.

"Об'єдналися і згуртувалися. Згадали це забуте відчуття, коли ти пишаєшся своєю Батьківщиною. Саме тому сьогодні тут зібралася гордість України! Передусім – це наші воїни. Ті, хто захищав, і ті, хто зараз захищає нашу землю. Це сім'ї військових. Ті, хто втратив сина, батька, чоловіка або брата. Це волонтери. Ті, хто допомагає, іноді віддаючи останнє. Тут також ті, хто вчить, і ті, хто рятує життя щодня. Ті, хто на спортивних аренах світу прославляє Україну. Наш науковий і творчий потенціал. І звичайно, наше майбутнє - наші діти. Ці люди - не просто учасники Ходи гідності. Це наші тисячі причин любити Україну", - зазначив президент.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілям в Росії - Порошенко

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА