13:46 28.06.2019

Рішення Ради ЄС про продовження економічних санкцій проти РФ набуде чинності 29 червня

2 хв читати
Рішення Ради ЄС про продовження економічних санкцій проти РФ набуде чинності 29 червня

Постанова Ради ЄС від 27 червня 2019 року про продовження до 31 січня 2020 року обмежувальних заходів Євросоюзу щодо низки секторів російської економіки опубліковано в п'ятницю в "Офіційному журналі" ЄС.

"Рішення набуває чинності наступного дня після публікації в "Офіційному журналі" Європейського Союзу", - йдеться в опублікованому юридичному акті.

Як повідомлялося, Рада ЄС оголосила у четвер про продовження до 31 січня 2020 року економічних санкцій проти Росії.

У комюніке Ради ЄС зазначалося, що рішення ухвалено на основі інформації, яку канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Франції Емманюель Макрон представили Європейській Раді 20-21 червня 2019 року про стан реалізації Мінських угод, з якими ЄС пов'язує збереження санкцій.

Обмежувальні заходи ЄС у сфері економіки стосуються фінансового, енергетичного й оборонного секторів РФ, а також товарів подвійного призначення.

Економічні санкції включають:

- обмеження доступу на первинний і вторинний ринок капіталу ЄС для п'яти російських фінансових установ із мажоритарною часткою держави у статутному капіталі та їхніх дочірніх підрозділів, у яких ці організації мають мажоритарну частку і які засновані за межами ЄС, а також для трьох великих російських енергетичних компаній і трьох оборонних компаній;

- експортну та імпортну заборона на торгівлю зброєю;

- введення заборони на експорт до Росії товарів подвійного призначення для військових потреб або для російської армії;

- обмеження доступу Росії до окремих технологій, які мають стратегічне значення, і послуг, які можуть використовуватися для розробки і видобутку нафти.

На підставі доповідей Меркель і Макрона Європейська рада зажадала термінового поновлення переговорних зусиль із метою реалізації Мінських угод і застосування заходів довіри між сторонами.

"У цьому контексті керівники ЄС одноголосно домовилися зберегти економічні санкції стосовно Росії. Рада ЄС сьогодні (27 червня - ІФ) на основі цього рішення схвалила офіційну постанову за письмовою процедурою", - пояснили в Брюсселі.

У повідомленні Ради ЄС нагадується, що санкції було спочатку введено 31 липня 2014 року терміном на рік у відповідь на "дії Росії, які дестабілізують ситуацію в Україні". Потім ці заходи було посилено у вересні 2014 року.

19 березня 2015 року Європейська рада пов'язала термін дії санкцій із повним виконанням Мінських угод, яке було передбачено на 31 грудня 2015 року.

"З огляду на те, що цього не сталося, санкції залишилися в силі", - заявляють в ЄС.

Крім економічних санкцій, щодо Росії діють інші обмежувальні заходи ЄС як реакція на дії в Україні: індивідуальні заходи проти 170 фізичних та 44 юридичних осіб (до 15 вересня 2019 року); заходи в зв'язку з "незаконною анексією Криму і Севастополя" (до 23 червня 2020 року).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА