18:32 21.06.2019

Новинський упевнений у скасуванні закону про функціонування української мови в КС

2 хв читати
Новинський упевнений у скасуванні закону про функціонування української мови в КС

Голова парламентської фракції "Опозиційний блок" Вадим Новинський впевнений, що закон про забезпечення функціонування української мови як державної буде скасовано.

Як повідомляється на офіційному сайті партії у п'ятницю, Новинський і народний депутат України Олександр Долженков передали до Конституційного суду України від імені 51 народного депутата подання про визнання таким, що суперечить Конституції, "мовного закону".

На думку авторів подання, закон порушує гарантоване Конституцією право громадян розмовляти й навчатися рідною мовою і дискримінує громадян за мовною ознакою, фактично впроваджуючи заборону на використання російської мови та мов інших національних меншин.

За словами Долженкова, Конституція України та міжнародні договори гарантують вільний розвиток, використання і захист мов усіх націй, які проживають на території України. "Закон дискримінує за мовною ознакою 40% усього населення країни - російськомовних українців, називаючи їх національною меншиною. Поряд з українською мовою закон передбачає функціонування лише кримськотатарської мови, англійської мови та інших офіційних мов ЄС, які не поширені в Україні. Ми захищатимемо ці порушені права наших виборців", - заявив він.

Новинський, коментуючи конституційне подання, заявив, що Україна є багатонаціональною двомовною країною, а політсила стоїть "на позиції дотримання конституційних прав".

"Ми за українську мову як державну, за розвиток російської мови, за доступ до освіти рідною мовою національних меншин. Але ми проти розпалювання в Україні ще й мовної війни. Мовний законопроект було прийнято з грубими порушеннями, винесено на голосування, порушивши чітко описану регламентом процедуру. Також зафіксовано численні факти "кнопкодавства", через що, нагадаю, рік тому Конституційний суд скасував попередній мовний закон", - додав політик.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА