09:23 07.06.2019

Представник Зеленського в КС виключає можливість визнання неконституційним указу про розпуск ВР і позачергові вибори

2 хв читати
Представник Зеленського в КС виключає можливість визнання неконституційним указу про розпуск ВР і позачергові вибори

Указ президента України Володимира Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів парламенту на 21 липня 2019 року є повністю конституційним, переконаний представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський.

"Указ повністю конституційний, він відповідає повноваженням президента. Ми виключаємо можливість визнання указу неконституційним. Сумнівів у його конституційності у нас немає", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Веніславський зазначив, що указ президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради від 21 травня 2019 року повністю відповідає всім критеріям конституційності актів президента. "Тобто він виданий на підставі Конституції України, яка передбачає право президента достроково припиняти повноваження Верховної Ради. Він виданий у межах повноважень президента", - пояснив він.

Представник Зеленського в КС зазначив, що спосіб видачі цього нормативно-правового акта чітко визначено в Конституції. "По-перше, необхідно було провести зустріч для консультацій із лідерами фракцій і керівництвом Верховної Ради, що було зроблено напередодні видачі указу. Тому процедуру було дотримано", - сказав він.

Веніславський зазначив, що указ президента може бути визнано неконституційним, якщо він виданий із виходом за межі повноважень, із порушенням процедури або якщо його текст безпосередньо не відповідає Конституції. "У нас немає виходу за межі повноважень, немає порушень процедури. У нас є абсолютно всі складові, тому ми не хвилюємося за юридичну чистоту нашого указу", - наголосив він.

За його словами, аналіз конституційного подання сторони-опонента свідчить про те, що в ньому є "просто певна маніпуляція фактами, яка не має юридичного підтвердження".

"Стверджується, що президент вийшов за межі своїх повноважень, хоча цього немає і, в принципі, бути не може. Стверджується, що порушується принцип правової визначеності, але цього немає, тому що в указі чітко зрозуміло, які конституційно-правові відносини припиняються і які породжуються", - пояснив він.

Веніславський упевнений, що, незважаючи на поширення в ЗМІ й інтернеті різної інформації і чуток, судді КС, оцінивши всю сукупність матеріалів справи, які будуть також залучені під час розгляду 11 червня, ухвалять виважене рішення, що відповідає Конституції і є лише їхньою прерогативою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА