06:22 03.06.2019

Суд ООН у Гаазі розгляне заперечення Росії за позовом України

4 хв читати
Суд ООН у Гаазі розгляне заперечення Росії за позовом України

У понеділок Міжнародний суд ООН у Гаазі почне розгляд заперечень Росії щодо наявності у суду юрисдикції за позовом "Україна проти Росії", повідомила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

"О 10:00 ранку Суд у Гаазі почне розгляд заперечень Росії щодо наявності в Суду юрисдикції стосовно нашого великого позову. Росія скористалася своїм правом і зробила все можливе для того, щоб затягнути розгляд справи по суті", - написала Зеркаль на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук у неділю ввечері.

Вона зазначила, що українська делегація готова професійно представити юридичну позицію України і зробити все можливе, щоб переконати Суд у своїй юридичній правоті і необхідності продовжити розгляд справи по суті в ім’я забезпечення правосуддя для України.

Зеркаль також повідомила, що матеріали досліджень української делегації будуть оприлюднені в понеділок на сайті суду.

"Це саме те, чого росіяни намагаються уникнути всіма можливими шляхами, включно з юридичною гімнастикою і еквілібристикою", - написала вона.

На думку Зеркаль, під час свого виступу Росія "вкотре" заявить про "заколот", "громадянську війну", "порятунок російськомовного населення", "повернення Криму" і знову розповість казку про "зброю в шахтах".

"Ми морально готові до чергової порції російської пропаганди", - резюмувала вона.

Крім того, Зеркаль зазначила, що у вівторок разом з нею в суді виступатимуть інші члени юридичної команди України професори Харольд Коу і Жан-Марк Тувенін, юристи Марні Чік, Джонатан Гімблетт і Девід Зайонтс.

Як повідомлялося, 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації впродовж її незаконної агресії проти України. Позов поданий у рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

"Україна стверджує, що Російська Федерація порушує Конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму шляхом надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням, які вчинили низку актів тероризму на території України. До найбільш трагічних терористичних атак російських маріонеток слід віднести збитий літак Малазійських авіаліній рейсу MH17, обстріли житлових районів Маріуполя і Краматорська, знищення цивільного пасажирського автобуса поблизу Волновахи і смертоносний вибух під час мирних зборів у Харкові", - передавали тоді в МЗС України суть позову.

Крім того, Україна стверджує, що РФ порушує Конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, беручи участь в кампанії дискримінації неросійських громад, які проживають на окупованій території Кримського півострова, зокрема, етнічних українців і кримських татар. "Починаючи з незаконного "референдуму", проведеного в атмосфері залякування, російська окупаційна влада проводить політику культурного знищення цих громад. Така дискримінаційна політика була засуджена Генеральною Асамблеєю ООН і проявилася в забороні діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, в хвилі зникнень, вбивств, самовільних обшуків, затримань, спроб припинити мовлення ЗМІ, а також в обмеженні на викладання українською та кримськотатарською мовами", - вказувалося в повідомленні МЗС.

19 квітня 2017 року МС ООН у рамках позову України проти РФ озвучив рішення, згідно з яким Росія в Криму була зобов'язана забезпечити дотримання прав кримських татар, дозволити діяльність меджлісу кримськотатарського народу і забезпечити доступність освіти українською мовою.

12 червня 2018 року Україна подала меморандум у МС ООН у рамках позову проти РФ про порушення згадуваних нею конвенцій. У цьому меморандумі Україна вимагає, щоб Росія негайно припинила порушувати міжнародні конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та ліквідації всіх форм расової дискримінації і виплатила Україні фінансову компенсацію за шкоду, заподіяну країні і українському народові як наслідок порушень Росією.

Того ж дня глава МЗС України Павло Клімкін повідомив, що поданий меморандум важить близько 90 кг, складається з 17,5тис. сторінок тексту і міститься в 29 томах.

В українському МЗС розповсюдили заяву, в якій навели конкретні приклади порушень російською стороною конвенцій. Також у зовнішньополітичному відомстві нагадали про оприлюднені незадовго до цього висновки об'єднаної слідчої групи з розслідування катастрофи MH17, згідно яких зенітна ракета комплексу "Бук", що збила цей літак, була передана незаконним збройним групам у Донецькій області 53-й протизенітною бригадою ЗС РФ через неконтрольовану Києвом ділянку українсько-російського держкордону.

У вересні 2018 року російська сторона подала свої заперечення про відсутність у МС ООН юрисдикції розглядати спір за позовом України про порушення РФ цих конвенцій.

14 січня 2019 року Україна передала до Міжнародного суду ООН письмові зауваження і позицію у відповідь на заперечення РФ, в яких українська сторона стверджує, що суд має юрисдикцію розглядати всі позовні вимоги України. Київ заявляє, що забезпечив усі необхідні вимоги досудового врегулювання спору, що надає суду ООН юрисдикцію розглядати спір з РФ.

Україна також доводить, що більшість заперечень РФ неприйнятні на попередньому етапі розгляду справи, оскільки вони можуть розглядатися під час заслуховування справи по суті. Зокрема, українська сторона вказує, що питання тлумачення конвенцій повинне вирішуватися на етапі розгляду справи по суті.

Тоді в МЗС уточнили, що наступним процедурним кроком у справі буде призначення усних слухань щодо заперечень Російської Федерації з приводу юрисдикції, після яких суд ООН прийме рішення з приводу наявності юрисдикції.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА