16:01 10.05.2019

У ВР пропонують полегшити наймання іноземців в Україні, заборонити посередникам стягувати плату з українських "заробітчан"

3 хв читати
У ВР пропонують полегшити наймання іноземців в Україні, заборонити посередникам стягувати плату з українських "заробітчан"

 Група з 22 народних депутатів різних фракцій пропонує спростити наймання іноземців в Україні та заборонити агентствам стягувати плату з українців, які шукають роботу за кордоном, для чого зареєструвала відповідний законопроект (№10272) у Верховній Раді.

"Метою законопроекту є подолання та запобігання негативним наслідкам масової трудової міграції українців і подолання кризи з нестачею працівників в Україні шляхом нормування праці підприємств, які працевлаштовують українців за кордоном, лібералізації процедур і правил працевлаштування в країні іноземців", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

У частині спрощення найму іноземців в Україні автори законопроекту пропонують повністю прибрати нижній ліміт на зарплату для іноземця, яка сьогодні становить 10 мінімальних зарплат (МЗП, наразі - 4,173 тис. грн), а в окремих випадках – п’ять МЗП.

"Ця норма знижує конкурентне середовище для вітчизняних роботодавців під час вибору працівника, особливо в умовах катастрофічної нестачі кадрів, яка з кожним днем лише посилюється", - наголошується в пояснювальній записці.

Проект також передбачає зниження плати за видачу дозволу на роботу для іноземців до одного прожиткового мінімуму з безкоштовним його продовженням. Сьогодні за такий дозвіл, що видається на один-три роки, і його продовження роботодавець змушений платити вшестеро більше, на 6-12 місяців - вчетверо більше і до шести місяців - удвічі більше.

Що стосується турботи про українських "заробітчан", то проект зобов'язує посередників із працевлаштування українців за кордоном безкоштовно інформувати громадян про характер майбутньої роботи, розміри зарплати, а також умови проживання та праці.

Крім того, документ забороняє таким компаніям отримувати від громадян гонорари, комісійні та інші винагороди, оскільки оплату за послуги з працевлаштування зобов'язаний здійснити іноземний роботодавець.

"Така система працює в багатьох розвинених країнах світу, і саме безкоштовність працевлаштування зупинить хвилю шахрайства, яка зростає разом із кількістю трудових мігрантів, що їдуть за кордон", - зазначають автори законопроекту, за даними яких, сьогодні українці змушені в середньому платити агентствам EUR300-600 за пошук роботи.

Автори законопроекту, серед яких Оксана Продан ("БПП"), Ігор Лапін ("Народний фронт"), Вадим Івченко ("Батьківщина"), Антон Яценко ("Відродження"), Сергій Каплін ("БПП") та екс-спікер Володимир Литвин, пропонують штрафувати за стягування плати за посередництво на суму від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ, наразі 17 грн).

Депутати, з посиланням на дані Мінсоцполітики, нагадують, що кількість трудових мігрантів з України різко зростає: кількість постійно працюючих за кордоном українців оцінюється в 3,2 млн, а загалом до процесу трудової міграції залучено до 9 млн. Однією з причин є збільшення попиту на них, зокрема, якщо в 2013 році кількість трудових запрошень для українців від Польщі становила 218 тис., то в 2017 році - 1,7 млн, проте лише 12,4 тис. того року виїхали працювати через ліцензовані компанії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА